Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: arhiv podjetja Nud Collection
Foto: arhiv podjetja Nud Collection

Elektrika: oktobra precej manjša proizvodnja in večja poraba

Proizvodnja električne energije je bila v oktobru za 29 odstotkov manjša kot septembra, poraba pa se je povečala za pet odstotkov. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bila proizvodnja elektrike oktobra manjša za 37 odstotkov, poraba pa se je povečala le neznatno.

Oktobra je bila tako neto skupna proizvodnja električne energije 874 gigavatnih ur (GWh), poraba pa je dosegla 1179 GWh, so sporočili iz statističnega urada.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je glede na september povečala za 14 odstotkov na 309 GWh, glede na oktober lani pa je bila za 38 odstotkov manjša. V termoelektrarnah je bila proizvodnja v mesečni primerjavi ob remontu Nuklearne elektrarne Krško in njenem izpadu iz sistema večja za 24 odstotkov. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bila proizvodnja iz termoelektrarn večja za 57 odstotkov.

Večji proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi večja poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv oktobra glede na september večja za 31 odstotkov.

Oktobra smo sicer uvozili 904 GWh, izvozili pa 564 GWh elektrike. Oktobra lani je bila slika drugačna. Uvoz je dosegel 722 GWh, izvoz pa 888 GWh.

K. Ž./STA