Zdrav kot dren

9. 4. 2013 | Besedilo: Julijana Bavčar

rumeni dren, Cornus mas, Tatjana Angener, drnulje

Čeprav se zdi, da se zima kar noče posloviti, nam rumeno cvetoče grmovnice nepreklicno napovedujejo prihod pomladi. Pa ne mislimo na forzicijo, temveč na rumeni dren, katerega krošnje z nekoliko povešenimi vejami in nežnimi kobulastimi cvetovi rišejo po parkih in ob robovih gozdov elegantne rumene oblake. Zdaj je priložnost, da si zapomnimo, kje rastejo drenovi grmi ali drevesa, da bi lahko pozneje nabrali njihove liste in temno rdeče plodove drnulje. Rek, da je nekdo zdrav kot dren, je namreč povezan prav s to rastlino.

Njeno latinsko ime Cornus (mas) pomeni rog – drenov les je namreč trden kot rog, zato ga v preteklosti največkrat uporabljali za izdelavo predmetov, ki so morali prenesti veliko obremenitev, npr. naper pri kolesih. Dren je znan po dolgoživosti, saj stoletna rastlina ni nobena redkost. Pri nas ga je veliko na kraških planjavah. Drenovi plodovi so bili nekdaj zelo cenjeni kot dodatek v prehrani in v ljudskem zdravilstvu.

Rumeni dren so že od antičnih časov uporabljali proti driski in vročini. Večina zdravilnih učinkovin je nakopičena v plodovih: to so organske kisline, čreslovine, vitamin C, sluzi in železo. Plodovi, čaj iz posušenih plodov ali drenovih listov delujejo na telo splošno poživljajoče in pomirijo vnetje prebavil. Zelo okusna je tudi marmelada iz drenulj. Plodove rumenega drena omenja že rimski pesnik Ovid kot vsakdanje živilo ljudi v tistem času.

Marmelada iz drenulj

In za konec povzemamo še recept za marmelado iz drenulj, ki ga je zapisala Tatjana Angener v knjigi Živimo z rastlinami. Priporoča, da drenulje do mehkega dušimo v majhni količini vode, nato pa jih pretlačimo skozi fino cedilo in odstranimo koščice. Na pol kg pretlačene sadne mase dodamo četrt kg sladkorja in vrečko pektina, ter kuhamo, dokler se primerno ne zgosti. Dodamo nastrgano lupino dveh ekološko pridelanih pomaranč ali limon in jo shranimo v dobro zaprti posodi. 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE