Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Vprašanje

Spoštovani, živimo v 40 let stari montažni hiši in načrtujemo menjavo oken. Zdaj so ta lesena, ali menite, da naj bodo tudi nova okna lesena. Poleg tega nas zanima, ali je smiselno z novimi okni vgraditi tudi mehansko prezračevanje, denimo Mikrovent? Ker je hiša stara, ni najbolj toplotno izolirana, torej ni energijsko varčna, vendar se bojimo, da bodo nova okna zelo tesnila in da bo zrak v hiši slab, hkrati pa se menda lahko pojavi tudi kondenz na okenskih šipah in celo plesen na zidu ob oknih. O mehanskem prezračevanju razmišljamo v dnevni sobi, ki je velika približno 20 kvadratnih metrov ter v kuhinji z jedilnico, ki meri približno 30 kvadratnih metrov. Koliko prezračevalnih sistemov bi morali vgraditi v ta dva prostora, kako pa naj zagotovimo ustrezno prezračevanje v spalnicah, kamor pa ne nameravamo v nobenem primeru vgrajevati prezračevanja. Hvala za vaše nasvete in pojasnila.

Robi preko spletne strani

Odgovor

Damjan Bahč, Energetski svetovalec MIK, d.o.o.

Pri zamenjavi stavbnega pohištva je bistveno vprašanje, ki si ga večina investitorjev postavi prav  vprašanje s kakšnim pohištvom zamenjati staro leseno stavbno pohištvo? PVC, les, les/alu, alu…? Zavedati se moramo, da nam bodo vsaka kakovostna nova okna,  ne glede na material iz katerega so izdelana, prinesla prihranke pri stroških ogrevanja in hlajenja. Res pa je, da ima seveda vsak material svoje prednosti in slabosti. Osnovna funkcija oken je osvetlitev prostora z naravno svetlobo, okno pa mora biti danes poleg  tega še varčno in varno. PVC okna so izdelana iz plastičnih profilov, ki zagotavljajo visoko toplotno in zvočno izolativnost, obstojnost, varnost in enostavno vzdrževanje. Pri lesenih oknih pa je potrebno redno vzdrževanje. Če primerjamo PVC in lesena okna, lahko rečemo, da so PVC okna pri enaki širini okvirja bistveno bolj izolativna kot lesena in tudi cca 30 % cenejša od lesenih oken.

Za starejše hiše je značilno slabo tesnjenje stavbnega pohištva. Skozi netesne pripire prihaja zunanji zrak zaradi naravnega vzgona v stavbo brez težav in v dovolj veliki količini, da ni občutka slabega zraka. Čeprav so starejše zgradbe neprimerno izolirane, je prezračevanje v veliki meri zmanjšalo nevarnost površinske kondenzacije, ker je notranji zrak, ki ima veliko vsebnost vodne pare, nadomestil zunanji, hladnejši in bolj suh zrak. Po zamenjavi starih oken z novimi, ki veliko boljše tesnijo, je treba tako spremeniti tudi bivalne navade in prostore je treba redno in pravilno zračiti. A redno in pravilno zračenje pomeni tudi višje stroške zaradi neučinkovite rabe energije, saj moramo svež –  zunanji zrak pozimi greti na temperaturo prostora, poleti pa ohlajati, da se prostor ne pregreje. V vsakem primeru priporočamo ob menjavi oken tudi ureditev prezračevanja. V našem podjetju smo prav za primere adaptiranih objektov, kjer vgradnja centralnih prezračevalnih naprav ni možna, razvili lokalni prezračevalni sistem MIKROVENT, kjer je rekuperacija toplote do 87 % pri 100% izmenjavi zraka, ko so okna zaprta. MIkrovent lahko vgradimo brez večjih posegov na razširitve novih oken ali pa kot samostojno enoto na  steno.

V vašem primeru priporočamo vgradnjo 1 MIKrovent v dnevni sobi, 1 kos v jedilnici, vgradnjo priporočamo tudi v spalnih prostorih. V primeru, da MIKrovent ne bo vgrajen v spalnih prostorih, vam predlagamo, da imate vrata spalnih prostorov ves čas odprta. Ta bo tudi po naravni poti prišlo do izmenjave zraka, ki pa bo bistveno slabša kot, če bi imeli vgrajen prezračevalni sistem ali odprto okno. V primeru, da se v zimskem času pojavi kondenz na steklu ali v vogalih sten v spalnih prostorih, je to znak, da je v prostoru povečana  koncentracija vlage in je prostor potrebno prezračiti in razmisliti o ureditvi prezračevanja v objektu.

Damjan Bahč, Energetski svetovalec MIK, d.o.o.

Komentarji