Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Opečna hiša e4 - udobje za prihodnje generacije

Nove hiše morajo v današnjem času izpolnjevati številne pomembne kriterije. Glina je tisti osnovni gradbeni material, ki ustvarja lastnosti trajnostne in inovativne gradnje z minimalno porabo energije in ugodno bivalno klimo. To zagotavljajo tudi opečne hiše e4.

V začetku julija je nosilec projekta, Wienerberger z izbranimi partnerji kakovosti (Baumit, Bosch, Inles, Knauf Insulation, Petrol, Pipelife, Pomgrad, Porotherm, Semmelrock, Tondach, Velux), pričel s prvo vzorčno gradnjo te »skoraj nič« energijske hiše na Slovenskem. Ker gre za novost, so potek gradnje in ostale spremljevalne dejavnosti dostopne tudi širši javnosti. Gradnja že poteka v okolici Kamnika in jo je možno spremljati tudi na družbenih omrežjih. Na vselitev v prvo hišo e4 že čaka prva mlada družina. Njene razloge za odločitev za gradnjo in prve vtise si lahko ogledate na facebooku, Wienerberger pa načrtuje tudi strokovna izobraževalna predavanja o gradnji opečne hiše e4.

Koncept e4: Varčna, zdrava, okolju prijazna in dostopna hiša e4
To je celovit in sodoben način gradnje hiš, ki temelji na uporabi tradicionalnih materialov in sledi načelom trajnostne gradnje. Tako nastajajo opečne hiše e4, ki pomenijo zdrav, energetsko učinkovit in finančno dostopen dom z željo po zaščiti okolja ter zdravo in ugodno bivalno klimo. Za svoje delovanje  potrebuje hiša e4 zelo malo energije, preostanek potrebe po energiji pa proizvede sama iz obnovljivih virov iz neposredne bližine.

Zakaj zidati iz »dobre stare« opeke tudi v prihodnosti?
Z okoljskega, energetskega in ekonomskega vidika je glinena opeka še vedno dragocen, učinkovit in naraven gradbeni material, ki ustvarja topel dom. Opeka Porotherm, ki jo izdeluje podjetje Wienerberger, je zaradi novih dognanj in znanja lažja in priročnejša za uporabo. Kljub svoji sodobni modifikaciji je to še vedno dobra stara opeka, ki predstavlja masivno klasično gradnjo in s svojo maso poreže temperaturne špice današnjih nenadnih vremenskih sprememb, nudi pa tudi primerno bivalno klimo, ki se spreminja postopoma in počasi.
Opečne stavbe imajo izredno dolgo življenjsko dobo, tudi več kot 100 let. Glinene opeke so robustne, obstojne in trajne, opečne zgradbe pa se obdržijo stoletja, kar lahko vidimo povsod po svetu. Te zgradbe so odporne na številne vplive, tako na zunanje (atmosferilije, potres, mehanske udarce) kot tudi na notranje (vlaga, hrup, življenje).

4 prednosti opečne hiše e4

  • Ekološkost: Visoka energetska učinkovitost, uporaba energije sonca, nizko temperaturni ogrevalni sistemi in arhitektura koncepta e4 so glavni predpogoji za uporabo obnovljive energije in s tem povezano znižanje emisij CO2. Izbrani materiali so ekološko popolnoma sprejemljivi in obstojni.
  • Ekonomičnost: Opečna hiša e4 ščiti pred nepredvidljivimi in vedno višjimi cenami energije, ker porabi bistveno manj energije od ostalih sistemov. Investicija v opečno hišo e4 se povrne v manj kot 10 letih.
  • Energetska učinkovitost: Cilj koncepta e4 je čim manjša poraba energije. Energija, ki se kljub temu porabi, pa se zagotovi iz obnovljivih virov.
  • Dobro počutje/emocije: Opečna hiša e4 zagotavlja bivanje v zdravih in udobnih domovih, saj materiali iz gline dihajo, uravnavajo vlago v prostoru in akumulirajo toploto ter tako nudijo veliko temperaturno stabilnost. Temperaturne razlike med sobami v hiši, ne glede na dele dneva, so zmanjšane na najmanjšo možno stopnjo, s čimer se doseže maksimalno udobje.

Je gradnja po e4 konceptu dražja od klasične opečne ali montažne gradnje?
Gradnja opečne e4 hiše je cenovno ugodna in dosegljiva tudi mladim družinam ter zagotovo ni dražja od montažne gradnje. Nasprotno – gradnja lahko poteka postopoma, zato zagotovitev vseh finančnih sredstev ni nujna že ob začetku gradnje. Ob cenovni primerjavi energetske učinkovitosti opečne hiše e4 in primerljive montažne hiše, je opečna hiša e4 do 20 % ugodnejša (cena opečne hiše e4 velikosti 150 m2 in z najvišjo energetsko učinkovitostjo se giblje med  150.000 in 160.000 evri). Več kot 50 % dovedene energija, ki jo stavba potrebuje za svoje delovanje, je zagotovljene s pomočjo obnovljivih virov - največja potrebna toplota za ogrevanje in hlajenje stavbe ne presega 25 kWh/m2.

Več o opečni hiši si lahko preberete na www.e4hisa.si, kjer si lahko ogledate tudi, kako poteka gradnja hiše v živo.