Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: arhiv Komunale Brežice
Foto: arhiv Komunale Brežice

Lastnika zamenjalo že več kot 4000 uporabnih predmetov

Projekt Prinesi – odnesi, ki ga je Komunala Brežice začela junija lani, se uspešno nadaljuje tudi v letošnjem letu. Do zdaj so v ponovno uporabo predali že več kot 4000 uporabnih predmetov.

Akcija ozaveščanja se je med občani dobro prijela, saj vsako soboto na brežiško tržnico pridno nosijo stvari, ki jih ne potrebujejo več, a so še vedno uporabne. »Od junija lani, ko smo začeli projekt brezplačne menjave uporabnih stvari Prinesi – odnesi, je novega lastnika dobio že več kot 4000 kosov uporabnih predmetov,« je povedal Aleksander Zupančič, direktor Javnega podjetja Komunala Brežice in dodal, da so kot družbeno odgovorno podjetje želeli spodbuditi občane k razmisleku o lastnih nakupovalnih navadah, predvsem pa o napačnem odnosu do stvari in naravnih virov.

»Tudi pozimi, ko je zunaj mrzlo, občani vsako soboto v povprečju prinesejo in odnesejo 200 uporabnih stvari. Odzivi so izjemno pozitivni in večina jih pohvali akcijo, predvsem pa so zadovoljni ob misli, da bo nekdo vesel vseh teh stvari, ki bi drugače romale v smeti,« je še povedal direktor Aleksander Zupančič.

Med še vedno uporabnimi predmeti, ki so zamenjali lastnika, so se tako znašli pralni stroji, kolesa, kasetofoni, pečice, gramofoni, postelje, otroške igrače in vozički, knjige in oblačila. »Cilj akcije – spodbuditi ljudi k odgovornejši, bolj kritični in predvsem bolj trajnostno naravnani potrošnji – je tako dosežen. S skupnimi močmi smo dosegli večje zavedanje problematike kopičenja in povečanja odpada ter pomena krožnega gospodarstva,« je še poudaril Zupančič. V brežiški občini so z akcijo prihranili tudi pri odlaganju kosovnih odpadkov, saj bi vse naštete uporabne stvari v nasprotnem primeru končale na odlagališčih, tako pa so našle novega, zadovoljnega lastnika.

K. Ž.