Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Ob otvoritvi obrata za pripravo bioplina. - Foto: Stadt Wien/Christian Jobst
Ob otvoritvi obrata za pripravo bioplina. - Foto: Stadt Wien/Christian Jobst

Bio-metan namesto zemeljskega plina

Devetsto dunajskih gospodinjstev po novem lahko kuha in greje svoje domove z okolju prijazno energijo – bio-metanom, ki je od sredine maja prvič priključen neposredno na mestni zemeljski plinovod. Na ta način bodo okolje obvarovali pred 3.000 tonami ogljikovega dioksida.

Prvi obrat za pripravo bioplina, ki je del dunajskega javnega podjetja za dobavo elektrike in drugih energentov „Wien Energie“, je svoja vrata odprl 13. maja letos.

Z uporabo posebnega postopka bioplin, ki ga proizvedejo iz gospodinjskih odpadkov, predelajo v bio-metan. Takšna predelava ima veliko prednosti. Bio-metan namreč omogoča direktno priključitev na omrežje zemeljskega plina, zaradi svojih lastnosti pa ga lahko v celoti nadomesti. Vsako leto obrat iz okoli 22.000 ton bioloških odpadkov pridela več kot en milijon kubičnih metrov bio-metana, ki je CO2 nevtralen. Ta biološki zemeljski plin zagotavlja okolju prijazno energijo 900 dunajskim gospodinjstvom, letno pa prihrani več kot 3.000 ton ogljikovega dioksida.

To je še dodaten korak v smeri večjega deleža okolju prijaznega pridobivanja energije iz obnovljivih virov in k zmanjšanju dobave zemeljskega plina. Dunajska mestna ministrica za okolje Ulli Sima je ob otvoritvi obrata poudarila: „Bio-plin iz solatnih listov in drugih gospodinjskih odpadkov je aktiven prispevek k varovanju podnebja. V mestu Dunaj imamo v svojih rokah celotno verigo odstranjevanja odpadkov in zagotavljamo predelavo smeti po najvišjih okoljskih standardih.“

 

 

K. Ž.