Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Igor Zaplatil/Delo
Foto: Igor Zaplatil/Delo

EU v tretjem četrtletju lani z rastjo cen stanovanjskih nepremičnin

V EU so se cene stanovanjskih nepremičnin v tretjem četrtletju lani na letni ravni zvišale za 3,1 odstotka, v območju evra pa za 2,3 odstotka, je prejšnji teden objavil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji je bila rast na letni ravni enoodstotna, na četrtletni pa so cene upadle za 3,5 odstotka, kar je bil eden najvišjih padcev.

Na letni ravni so med državami članicami, za katere so bili podatki dostopni, najvišjo rast cen zabeležili na Švedskem (+13,7 odstotka), v Avstriji (+9,3 odstotka), na Irskem (+8,9 odstotka) in Danskem (+7,2 odstotka), padec pa so zabeležili le v Latviji (-7,6 odstotka), na Hrvaškem (-3 odstotke), v Italiji (-2,3 odstotka) in Franciji (-1,2 odstotka).

Na četrtletni ravni so se cene stanovanjskih nepremičnin v EU zvišale za 1,3 odstotka, v območju skupne evropske valute pa za odstotek.

Najvišjo rast so med tretjim in drugim četrtletjem zabeležili na Malti (+6,2 odstotka), Irskem (+4,5 odstotka), v Avstriji (+4,1 odstotka), na Švedskem in v Veliki Britaniji (v obeh +3,9 odstotka), največji padec pa na Madžarskem (-5,9 odstotka), v Sloveniji in Estoniji (-1,9 odstotka).

K. Ž./STA