Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

EU v tretjem četrtletju lani z rastjo cen stanovanjskih nepremičnin

V EU so se cene stanovanjskih nepremičnin v tretjem četrtletju lani na letni ravni zvišale za 3,1 odstotka, v območju evra pa za 2,3 odstotka, je prejšnji teden objavil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji je bila rast na letni ravni enoodstotna, na četrtletni pa so cene upadle za 3,5 odstotka, kar je bil eden najvišjih padcev.
Foto: Igor Zaplatil/Delo
Foto: Igor Zaplatil/Delo

Na letni ravni so med državami članicami, za katere so bili podatki dostopni, najvišjo rast cen zabeležili na Švedskem (+13,7 odstotka), v Avstriji (+9,3 odstotka), na Irskem (+8,9 odstotka) in Danskem (+7,2 odstotka), padec pa so zabeležili le v Latviji (-7,6 odstotka), na Hrvaškem (-3 odstotke), v Italiji (-2,3 odstotka) in Franciji (-1,2 odstotka).

Na četrtletni ravni so se cene stanovanjskih nepremičnin v EU zvišale za 1,3 odstotka, v območju skupne evropske valute pa za odstotek.

Najvišjo rast so med tretjim in drugim četrtletjem zabeležili na Malti (+6,2 odstotka), Irskem (+4,5 odstotka), v Avstriji (+4,1 odstotka), na Švedskem in v Veliki Britaniji (v obeh +3,9 odstotka), največji padec pa na Madžarskem (-5,9 odstotka), v Sloveniji in Estoniji (-1,9 odstotka).

Komentarji