Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Aleš Černivec/Delo
Foto: Aleš Černivec/Delo

Subvencije socialno šibkim za nakup eko kurilnih naprav

Eko sklad je za letošnje leto razpisal nepovratne finančne spodbude socialno šibkim občanom za zamenjavo starih kurilnih naprav na trdna goriva z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso v stanovanjskih stavbah na območjih občin s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka. Kot pojasnjujejo, gre za devet pretežno mestnih občin.

Slovenski okoljski javni sklad bo spodbude namenil socialno šibkim občanom na območju mestnih občin Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto ter treh zasavskih občin Trbovlje, Zagorje in Hrastnik, ki so v skladu z uredbo o kakovosti zunanjega zraka zaradi prekomerne onesnaženosti zraka z delci PM10 uvrščene v razred največje obremenjenosti in imajo sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka.

Kot predvideva razpis, bo nepovratna finančna spodbuda lahko dodeljena le na tistih območjih omenjenih občin, kjer v skladu z občinskim aktom ali lokalnim energetskim konceptom ni določen drug prednostni način ogrevanja.

Med drugim bo spodbuda lahko dodeljena za zamenjavo stare kurilne naprave na trdna goriva z novo kurilno napravo na lesno biomaso, ki bo priklopljena na centralno ogrevanje, ter z novo enosobno kurilno napravo na lesno biomaso, namenjeno zlasti ogrevanju prostora, v katerega je postavljena.

V primeru nakupa takšne kurilne naprave bo Eko sklad pokril do sto odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 8000 evrov za malo napravo na polena in kombinirano kurjavo, 6000 evrov za napravo na pelete in ne več kot 4000 evrov za peletno peč z vodnim toplotnim prenosnikom. Za enosobno kurilno napravo bo spodbuda znašala največ 2000 evrov.

Priznani stroški naložbe vključujejo nakup in vgradnjo ene kurilne naprave v enostanovanjski stavbi oziroma ene kurilne naprave v posameznem stanovanju večstanovanjske stavbe, predelavo obstoječega ali izdelavo novega priključka za dovod zraka in odvod dimnih plinov ter sanacijo dimnika, pa tudi nakup in vgradnjo zalogovnika za gorivo, transportnega in varnostnega sistema, senzorjev ogljikovega monoksida, krmilne opreme, hranilnika toplote, vodnega toplotnega zbiralnika, povezovalnih armatur in opreme za priključitev.

Za sredstva lahko kandidira vsak lastnik, solastnik ali etažni lastnik stanovanja, ki je v času oddaje vloge upravičen do denarne socialne pomoči, to pa ne velja za prejemnike izredne denarne socialne pomoči. Podrobnosti razpisa so objavljene v uradnem listu, oddaja vlog pa bo mogoča do objave zaključka.

K. Ž./STA