Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Nova avtobusna postajališča na Kozjanskem

"Avtobusna postajališča na Kozjanskem so po dolgih letih propadanja opremljena z novimi nadstrešnicami. Občina Kozje se je namesto za izbor kataloškega nadstreška odločila za izdelavo lastnega dizajna, ki bo sledil mehkobi kozjanske krajine in njenim lokalnim posebnostim," pravijo v arhitekturno urbanističnem biroju Urbanisti iz Celja, ki je nadstrešnice zasnoval in je s svojim delovanjem na kozjanskem prisoten že vrsto let.

Osnovni koncept pri oblikovanju avtobusnih nadstrešnic je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, zasledoval dva cilja. "Navzven mora biti postaja robustna, odporna proti vremenskim vplivom, hkrati pa mora povzemati obliko skromne kozjanske hiše, ki je nizka in ima strmo dvokapno streho. Navznoter pa mora biti topla in mehka, tako kot je kozjanska krajina," pravijo v arhitekturnem biroju Urbanisti. To dvojnost so uporabili tudi pri materialih. Notranjost postaje je v celoti izdelana iz macesnovih letvic, ki so po notranji krožnici nanizana druga ob drugi, zunanjost pa je iz robustne pločevine, ki najbolje kljubuje času. Nadstrešnice so zanimive tudi ponoči, zaradi vgrajene osvetlitve. Ta je izvedena z LED trakovi, ki so vrezani v macesnove letvice. Znotraj nadstreška je skrit akumulator, na strehi pa so sončne celice, obrnjene proti jugu, ki dajejo dovolj energije za osvetlitev.

Ob zasnovi postajališč so, kot so zapisali, upoštevali tudi načela trajnostne zasnove. Že sama pojavnost postajališč je trajnostna, saj vabi popotnike k uporabi javnega potniškega prometa. Materiali so naravni in jih je možno po letih uporabe v celoti reciklirati. Kot še pravijo avtorji, je nov tipiziran nadstrešek v kozjansko krajino vnesel nekaj novega, dodanega. Predvidoma bo vseh nadstreškov več kot petdeset. Morda bo to spodbudilo tudi uporabo javnega prevoza, ki je v teh krajih v glavnem omejen na šoloobvezne otroke in starejše ljudi. Z upadom uporabe avtobusa v začetku devetdesetih let je upadala tudi uporaba avtobusnih postajališč in smiselnost nadstreškov.

Aleksandra Zorko
  • ani 24.10.2013 reply

    V AP je ponoči je tema, sploh pozimi! Ta naložba v postaje je totalno bedasta in ne razumem kako je možno, da nekdo pri zdravi pameti potrdi in spelje tak projekt. Glede na znesek investicije se sprašujem, koliko je komu padlo v žep? Medtem, ko se eni vozimo po blatu in luknjah se drugje delajo norca iz denarja in to se vse dogaja v občini Kozje. Absurd je pa to, da oseba, ki je kršila zakon dobi naziv častni občan. Do kdaj bomo tiho?