Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Večnamenska dvorana v Kotljah - Foto: Fima, d.o.o.
Večnamenska dvorana v Kotljah - Foto: Fima, d.o.o.

Na Koroškem aktualni dve leseni gradnji večjih objektov in en raziskovalni projekt

Potem ko so v minulih dveh letih na Koroškem zgradili tri lesene vrtce, sta trenutno v regiji aktualni dve leseni gradnji večjih javnih objektov. V Kotljah gradijo večnamensko dvorano, v Mislinji pa načrtujejo center zdravja in športa. Medtem v razvojnem centru koroškega gospodarstva Race Kogo razvijajo inovativne lesene notranje stene.

V Kotljah Občina Ravne na Koroškem gradi večnamensko dvorano s pretežno leseno konstrukcijo. Naložba je ocenjena na 1,5 milijona evrov, od tega je 400.000 evrov nepovratnih sredstev občina uspela pridobiti od Eko sklada. Novo večnamensko dvorano v Kotljah gradi na razpisu izbrani izvajalec, ljubljanska družba Dema plus, gradnja pa se bo po napovedih zaključila spomladi 2018.

V Mislinji pa tamkajšnja občina tik ob osnovni šoli načrtuje center zdravja in športa. Naložba v leseni objekt je ocenjena na tri milijone evrov, od tega bo občina od Eko sklada dobila en milijon evrov, uspešna pa je bila tudi na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, od katerega pričakuje 448.000 evrov. Razliko bo pokrila občina.

Medtem pa razvojni center koroškega gospodarstva Race Kogo, katerega aktivnosti so usmerjene predvsem v lesnopredelovalno področje in nove materiale, izvaja raziskovalni projekt, v okviru katerega razvija leseno modularno notranjo predelno steno.

Lesena gradnja, ki je v porastu, za sabo potegne celo vrsto podrobnosti, ki jih je treba tekom gradnje rešiti. Ena takšnih je tudi prenos zvoka med prostori in etažami in ravno to težavo skušajo raziskati v razvojnem centru Race Kogo ter ponuditi svojo rešitev, je na nedavni predstavitvi aktualnih projektov s področja lesene gradnje v Slovenj Gradcu dejal direktor razvojnega centra Luka Zajec. Razvojni projekt, ki so se ga lotili v Race Kogu, je javna agencija Spirit podprla z 193.000 evri.

Sicer pa trajnostno naravnanost gradenj javnih stavb še posebej poudarjajo v Mestni občini Slovenj Gradec, kjer so v zadnjih dveh letih v javno-zasebnem partnerstvu zgradili tri lesene vrtce. S predlogom za gradnjo lesenega stanovanjskega bloka pa občinska uprava ni uspela, saj so svetniki podprli klasično gradnjo načrtovanega novega stanovanjskega bloka.

Ravno v teh dneh pa v Slovenj Gradcu japonski študenti arhitekture skupaj s slovenskimi študenti in dijaki slovenjgraške srednje lesarske šole postavljajo leseni japonski paviljon, ki bo na ogled nekje od sredine septembra.

K. Ž./STA