Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kako očistiti vrtno pohištvo

Za vsak material ponujajo proizvajalci posebna čistila, zato se je o načinu čiščenja in vzdrževanja dobro pozanimati že ob nakupu. Vrtno pohištvo je zasnovano tako, da je vzdrževanje čim lažje.
  • Pohištvo iz tikovine lahko ostane na prostem brez posebnega vzdrževanja. Madeže spere kar dež ali pa jih odstranimo z vodo ali blago milnico. Če želimo ohraniti živahno izvirno barvo lesa, so na voljo olja in premazi. Površina tikovine je naravno bogata s smolo, ki oksidira v stiku z zrakom in tako zavaruje notranji del lesa. To ji daje prijeten srebrno siv odtenek. Vendar je pri lesu vedno mogoče obnoviti izvirno barvo. Pohištvo očistimo z vodo, ga dobro posušimo in navlažimo z nekaj kapljicami tikovega olja. To je treba narediti v senci ali vsaj v oblačnem vremenu, da preprečimo madeže drugačne pigmentacije.
  • Kovinsko in pleteno pohištvo preprosto obrišemo z vlažno krpo in tako odstranimo sledove dežja in žuželk. Vrtne garniture iz kovine so običajno obdelane s posebnim postopkom lakiranja in barvanja, ki preprečuje rjavenje. Kovina je, podobno kot plastika, preprosta za vzdrževanje. Zadostuje, da jo obrišemo z vlažno krpo. Sčasoma pa lahko barvane kovinske vrtne garniture na soncu popokajo, v tem primeru jih obnovimo z brušenjem in barvanjem.
  • Podobno je z vrtnim pohištvom iz umetnih mas, ki prav tako ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Dovolj je, da ga očistimo z vlažno krpo, lahko z blagim čistilom.

 

PREBERITE ŠE: Zaščita lesenega vrtnega pohištva

A. Z.