Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Stilska osvežitev: Dnevna soba na podeželju

Tokrat smo se odločili za osvežitev dnevnega prostora mlade ženske. Pred kratkim se je preselila na podeželje, kjer je kupila staro, okoli leta 1900 zgrajeno hiško z vrtom.

Življenje na podeželju vnaša ravnovesje v njen hitri vsakdanjik. Rada ima naravo, mir in vaško življenje. Čez dan je zelo zaposlena, zato doma ne preživi veliko časa. Ob koncu tedna si privošči kak dolg sprehod, sicer pa veliko bere ali ustvarja. Pri opremljanju ji je všeč podeželski vintage slog, ker pa je bila hiša obnovljena okrog leta 1960, bi rada ohranila tudi duha tistega časa. Nekaj kosov pohištva že ima v tem slogu in si jih želi vključiti v novo podobo prostora. Tu so še star radio in stola ob jedilni mizi, ki sta spomin na babico. Najbolj jo moti topli pod in bi ga rada zamenjala. Želi si nova svetila in nov kavč, ob katerem bi bila bralna lučka.

Problem

Dnevni prostor z jedilnico je dokaj majhen in ima dvoje vrat, zato ni veliko prostih sten. Kaminska peč je zamaknjena, kar ni prav lepo, saj je vidna cev, ki zasede pol stene. Tla so prekrita s toplim podom. Polovico dnevne sobe prekrivajo bele kvadratne ploščice, kar je v takem prostoru nenavadno, predvsem pa delujejo hladno. Omarica, na kateri je televizor, je moteča, saj ovira prehod med vrati. Na steni za kavčem je lesen opaž, ki si ga lastnica želi obdržati, vendar vsaj v tej naravni barvi bolj sodi v kak kmečki jedilni kot kakor v interier, ki si ga je zamislila.

Rešitev

Najprej predlagamo odstranitev toplega poda, morda se pod njim skriva lep ladijski pod, ki bo potreben le brušenja in osvežitve. Drugače bi vsekakor predlagali leseno oblogo – parket ali ladijski pod, ki ga je za skandinavski podeželski pridih mogoče prebarvati na belo ali svetlo sivo. Ploščice odstranite in steno ob oknu in kaminski peči prepleskajte na svetlo sivo, strop in preostale stene na belo, enako opaž ob kavču. Kamin premaknite tako, da bo cev za odvod dima speljana neposredno v dimnik. Predlagamo svetlo sivo zofo v retro slogu in fotelj, po videzu prav tako iz 60­. let. Poleg njiju lahko postavite mizico, ki jo že imate. Nišo v steni nasproti kamina bi zaprli z mavčnokartonsko ploščo, da bi poravnali steno. Predlagamo, da televizor obesite na steno. Shranjevalni prostor pa pridobite z retro predalnikom, ki ga postavite na prosto steno ob oknu, da bo viden s kavča. Nad njim lahko razporedite fotografije, grafike, spodbudne napise ali kaj podobnega. Na risbi na tem mestu predlagamo čudovito retro ogledalo. Na predalniku je prostor za dekorativne predmete ali kak spominek. Predlagana jedilna mizica je ravno prav velika za dva, zraven bosta babičina stola, ki ju lahko prebarvate v belo ali katero drugo barvo iz barvne palete. Škatlaste poličke razporedite nad zofo. Vanje lahko shranjujete knjige, revije, spominke in druge ljube vam predmete.