Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Arhitekturni dialog: Popolna prenova

Mlad par si želi dotrajano stanovanje iz 60. let popolnoma preurediti. Njune želje so večja kuhinja in kopalnica ter ureditev dnevnega prostora, kjer bi se lahko družila s prijatelji.

Par zelo rad kuha, obstoječa kuhinja pa je majhna in ozka. Zaradi inštalacij, ki so na notranji vmesni steni, lahko prostor, predviden za otroško sobo, spremenimo v kuhinjo. Zato je treba odstraniti predelno steno, ki meji na jedilnico. Glavni del kuhinjskih elementov je predviden ob steni z inštalacijami, kjer je odprtina, skozi katero se dostavljajo živila iz shrambe, ki je v sosednjem prostoru zamenjala kuhinjo. Dodatne delovne površine so na kuhinjskem otoku. Kjer je predvidena vgradna omara, umestimo tudi velik hladilnik. Jedilnica je velik, odprt prostor, ki povezuje stanovanje. Konča se z majhnim balkonom in nišo, kamor je umeščen manjši vrtiček za gojenje lastne zelenjave. Na steni poleg niše je postavljen vertikalni vrt za sveža zelišča. Vrtička prineseta v jedilnico zelenje, naravo in občutek bivanja na vrtni terasi. Par obožuje naravo in preživljanje prostega časa na svežem zraku, zato velik dnevni prostor s predelno steno razdelimo na dva dela: notranjega in zunanjega. Notranji, bližji jedilnici, je namenjen počitku in sprostitvi ob knjigi ali televizorju. V njem sta le regalni sestav in velika blazina za ležanje. Drugi, zunanji del pa je zaradi novih oken mogoče popolnoma odpreti. Vzpostavi se povezava z balkonom, prostor postane zunanja dnevna soba za druženje s prijatelji. Vertikalni vrt, ki se razprostira po celotni notranji steni, v prostoru ustvari občutek bivanja v naravi. V bodoči otroški sobi začasno uredimo delovno sobo s kotičkom za branje in notranjo rekreacijo. Spalnica ostane v prvotnem prostoru, do nje se dostopa skozi kopalnico, ki je zaradi premestitve garderobne omare v sosednji prostor skoraj dvakrat večja.