Postani vrtnar: Vrtnarili smo z Vrhničani

25. 4. 2015 | Besedilo: Vanes Husić, Kluba Gaia

postani vrtnar, družina Remškar, klub Gaia

Strokovnjaki Kluba Gaia smo tokrat obiskali Remškarjeve na Vrhniki. Uredili smo popolnoma nov vrt, saj se je družina nedavno preselila v hišo. To sezono je za ureditev na vrsti tudi zelenjavni vrt, zato so lastniki še toliko bolj veseli, da jih bodo strokovnjaki Kluba Gaia vodili in jim svetovali od samih začetkov do sočnih in zdravih plodov. Vsi člani družine si namreč želijo na ekološki način pridelati čim več zdrave in raznolike zelenjave. Ker so na vrt navozili novo zemljo, smo jo tokrat izdatno organsko pognojili, nato pa z aplikacijo Naredivrt.si skrbno pripravili načrt zasaditve.

Iz paketa izdelkov, ki jih dobijo izbrani vrt­narji na vrtnem natečaju, smo družini Remškar prinesli ekološko certificirano organsko gnojilo Biogrena. Za naslednji obisk pa sta že pripravljena nova izdelka, in sicer organsko gnojilo za paradižnik in druge plodovke Bio Plantella Nutrivit ter vitaminski kompleks Bio Plantella Vita za krepitev rastlin, ki je idealen za sadike po presajanju.

Strokovnjaki Kluba Gaia smo se odločili za to organsko gnojilo, ker se vrt vzpostavlja popolnoma na novo. Takšno zemljo je treba oživiti in obuditi v aktivnost, zato smo uporabili biogreno, ki vsebuje kar 22 milijard mikroorganizmov na gram gnojila. Zemlja je bila obdelana s frezo, nato smo potresli po vrhu organsko gnojilo v peletih, ga narahlo pograbili in dobro zalili. S tem smo omogočili, da so se peleti raztopili in da so se hranila razporedili po zemlji. Tako bodo rastline pričakala bogata in hranilna tla.

Skupaj z družinskimi člani smo se usedli za računalnik in z aplikacijo Naredivrt.si naredili načrt zelenjavnega vrta. Glavno vodilo pri snovanju je bila raznolikost vrtnin. Oče Janez in mati Ana sta zelenjavni vrt imela v najemu že pri prejšnji hiši. Že tam sta gojila raznoliko zelenjavo, vendar Ana priznava, da je Janez tisti, ki se je največ ukvarjal z vrtom. Janez v prostem času zelo rad kuha, tako za družino kot prijatelje. Kuhanja se je naučil od babice, znanje pa redno izpopolnjuje z učenjem, tako da smo izvedeli kar nekaj zanimivih in uporabnih receptov za pripravo zelenjave, ki jo najdemo na vsakem vrtu. Triletna Julija hodi v vrtec, a rada poprime za otroško orodje in pokoplje po vrtu. Družina se bo kmalu povečala še za enega člana, saj je Ana visoko noseča, zato se strin­jajo, da je pridelava lastne zelenjave še toliko bolj pomembna. Zelo pa so zadovoljni, da imajo pri tem na razpolago tudi strokovnjaka, ki jim bo svetoval in pomagal, da bo vrt kar najbolje obrodil.

Vrt po željah

Načrt vrta smo naredili skupaj po dosedanjih izkušnjah družine in željah njenih članov, da bi bile vrtnine raznolike. Aplikacija Naredivrt.si izriše načrt, na katerem razporedi vrtnine v štiriletni kolobar, glede na dobre in slabe sosede ter potrebe vrtnin po hranilih. Prav tako upošteva velikost vrta, število družinskih članov in temu primerno število rastlin. Janez nam je povedal, da paradižnik uporablja ne le svež, ampak iz njega skuha tudi mezgo, ki pride prav pri kuhi tudi zunaj sezone. V del mezge rad doda baziliko. Ana je zraven dodala še papriko, Janez pa feferone.

Paradižnik sadimo na prvo poljino vrta, saj potrebuje največ hranil. Oba sta se strinjala, da posadijo tudi nekaj krompirja, da bodo vsaj kakšno kosilo uživali ob krompirju z lastnega vrta. Na prvo poljino smo dodali še bučke, jajčevec, zeleno in kumare, saj vse navedene vrtnine potrebujejo veliko gnojila in jih zato včasih imenujemo tudi požrešnice. Ob tem bomo seveda pazili na dobre in slabe sosede, saj na primer ob paradižniku ne smemo saditi kumar, jajčevcev ali krompirja, dobro pa se prenaša z bučkami, cvetačo, špinačo, solato … Na drugi poljini je solata, saj pri pravem kosilu brez solate in endivije ne gre. V poletnem času Janez zelo rad kuha zelenjavne juhe, zato smo na ta del vrta dodali še brokoli, cvetačo, ohrovt in kolerabico.

Blitva je zelo dobra kot priloga in v juhi, pravi Janez, zato smo jo dodali med želene vrtnine. Svoje mesto pa je glede na potrebe po gnojenju dobila na tretji poljini vrta. Tu ji družbo delajo por, zvesta soseda čebula in korenček, radič in motovilec. Peteršilj je pomemben del vsake kuhinje, zato bo prav tako rasel na delu tretje poljine.

Ana pravi, da ima zelo rada stročji fižol tako za juho kot v solati, zato smo ga dodali v načrt, aplikacija Naredivrt.si pa ga je razporedila na četrto poljino. Kot metuljnica veže dušik v tla, in tudi ko ga že poberemo, ga lahko vdelamo v tla in tako deluje kot zeleno gnojilo. Med metuljice spada še grah, ki smo ga poleg česna in drobnjaka dodali na četrto poljino. Nismo pozabili niti na špinačo, ki je odlična za juhe in priloge ter kolerabo, ki je pomembna sestavina mnogih Janezovih zelenjavnih juh. Pozneje, poleti, se bo zelenjavi na četrti poljini pridružilo kitajsko zelje.

Brez začimb v kuhinji preprosto ne gre

Začimbnice in dišavnice niso le nepogrešljiv sestavni del jedi, temveč imajo pomembno vlogo tudi na zelenjavnem vrtu. Vrtninam poudarijo okus, kot na primer bazilika paradižniku, in odganjajo škodljivce, kar je pogosta vloga timijana in šetraja. Kamilica prevzame škodljivce, saj se črne uši hitro naselijo nanjo, in ne na fižol. Vendar boj proti boleznim in škodljivcem rastline težko opravijo same, zato bomo družini Remškar prinesli sredstva za krepitev rastlin in odvračanje ter uničevanje škodljivcev na popolnoma naravni osnovi iz linije izdelkov Bio Plantella. Začimbnice in dišavnice bodo posajene ali posejane okoli vrtnin. Dodali bomo tudi lepe in koristne cvetlice, kot so ognjič, žamet­nice in kapucinke.

Urbani vrt mlade družine smo z obdelavo tal in organskim gnojenjem pripravili na sejanje in sajenje vrtnin, kar bomo opravili ob prihodnjem obisku. Janez in Ana se svojega vrta zelo veselita, saj iz izkušenj pravita, da ni lepšega kot priti iz službe in se sprostiti ob delu na vrtu ali pa se ob lepem vrtu le usesti in uživati z Julijo v prijetnem večeru.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE