Lani nizka samooskrba z zelenjavo in sadjem

Prebivalec Slovenije je lani za prehrano porabil največ žit, zelenjave, mesa, svežega sadja in krompirja. Domača pridelava teh živil pa je bila precej nižja od porabe. Samooskrba je bila najvišja pri mesu in žitih, najnižja pa pri zelenjavi in svežem sadju.

Prebivalec Slovenije je lani za prehrano porabil 122 kilogramov žit, 113 kilogramov zelenjave, 94 kilogramov mesa, 72 kilogramov svežega sadja, 69 kilogramov krompirja, 11 kilogramov jajc ter nekaj več kot kilogram medu, je izračunal statistični urad.

Domača proizvodnja žit je lani dosegla 638.100 ton, domača potrošnja pa 863.200 ton. Stopnja samooskrbe z žiti je tako dosegla 74 odstotkov. Ta je bila pri mesu 76,7-odstotna. Proizvodnja mesa je namreč dosegla 148.400 ton, potrošnja pa 193.600 ton.

Stopnja samooskrbe je bila najnižja pri zelenjavi, kjer je dosegla 41,7 odstotka. Pri svežem sadju je bila 44-odstotna, pri krompirju pa 54,8-odstotna.

 

PREBERITE ŠE: Prehranska samopreskrba: Ljudi spodbudijo izkušnje drugih

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE