Za spremembo pastinakov sladoled

30. 11. 2017 | Besedilo: Julijana Bavčar

pastinak, receprt, pastinakov sladoled

Kuhani ali pečeni pastinakovi koreni se pogosto uporabljajo kot priloga h glavni jedi. So nekoliko sladkastega, za nekatere lešnikastega okusa, druge spominjajo na krompir z različnimi priokusi. Zaradi velike vsebnosti sladkorjev so lahko tudi surovina za sladoled, ki ga pogosto pripravljajo v deželah, kjer imajo pastinakovi koreni, na pogled podobni močnim peteršiljevim koreninam, v kuhinji stalno domovinsko pravico.

Priprava pastinakovega sladoleda ni zahtevna, temelj so koščki počasi kuhane korenine, osnovno različico sladoleda pa seveda lahko po želji nadgradimo z dodatki osnovni masi ali sadnimi, čokoladnimi in drugimi prelivi.

Pastinak v kuhinji
S pastinakovo korenino in listi lahko začinimo juhe, iz korenov pripravimo kombinirano ali samostojno zelenjavno juho, iz kuhanega naredimo pire, naravnost odličen okus dobi, če ga spečemo v pečici, iz kuhanega lahko pripravimo sladoled.

Potrebujemo

  • Okrog kilogram lepih pastinakovih korenov, ki jih olupimo in narežemo na slab centimeter velike kocke (skupaj za okoli 6 skodelic; ena skodelica je običajno od 2 do 2,5 dl)
  • Skodelica in pol (od 3 do slabe 4 dl) mleka
  • 2/3 skodelice sladkorja
  • Skodelica sladke smetane

Priprava

  • Kocke pastinaka kuhamo v višji kozici z dolgim ročajem, skupaj s skodelico mleka in  vsem sladkorjem. Pokrit naj zavre pri srednji temperaturi, nato jo zmanjšamo, da bo vrenje komaj zaznavno. Kuhamo približno 20 minut oziroma tako dolgo, dokler pastinak ni zelo mehak.
  • Ohlajen kuhan pastinak, skupaj s tekočino, v kateri se je kuhal, prestavimo v električni mešalnik, dodamo preostalo mleko in smetano in pustimo mešati, dokler ne nastane gladka, enotna zmes. Prestavimo v kovinsko ali plastično posodico in damo za dve uri v zmrzovalnik, da se primerno strdi in ohladi.
  • Vir: www.splendidtable.org

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE