Vroča voda cveticam pomaga in škodi

Nasvetov, kako čim dalj ohraniti rezano cvetje, je veliko, od zapovedovanja vroče do ledene vode v vazi, dodajanja aspirina, sladkorja, varekine, brezalkoholnih pijač … Celo priporočila prodajalcev cvetja, ki nimajo nujno cvetličarske izobrazbe, se po naših izkušnjah razlikujejo. Eno pa je gotovo: na obstojnost cvetic v vazi najbolj vpliva njihova kakovost, ki je danes, ko cvetje marsikdaj prepotuje pol sveta in zamenja nekaj skladišč, različno.

Mi smo razlage, ki se nanašajo na temperaturo vode, poiskali v strokovnem gradivu o vzdrževanju kakovosti rezanega cvetja, ki ga uporabljajo dijaki biotehniških centrov.

Veljajo tudi splošna priporočila, ki vplivajo na obstojnost šopkov, povezana predvsem s temperaturo in zračno vlažnostjo v prostoru, z vzdrževanjem higiene v vazi, odstranjevanjem propadajoči delov cvetic …

Splošna priporočila

Vemo, da se rezano cvetje več časa ohrani v hladnejših prostorih, čim dalj od grelnih teles, neposredne sončne svetlobe in od prepišnih mest. Tudi bližina košaric s sadjem, ki izločajo zorilni plin etilen (jabolka, hruške …) pospešuje propad. In seveda, nekatere cvetice znanilke pomladi v zaprtih prostorih propadejo že čez dva, tri dni, saj jih na njihovem naravnem rastišču ohranjajo mraz in vlažne noge (zvončki, žafrani in narcise).

Nasploh velja, da kupljene cvetice čim prej postavimo v vazo z vodo, pred tem pa odstranimo od 5 do 10 cm stebel (manj, če smo jih ravno nabrali na vrtu). Prirežemo jih z nožem pod kotom 45 stopinj, da jih ne stisnemo. V vodi naj ne bo poškodovanih delov stebel in listov, ker pospešujejo gnitje.

Vodo redno menjamo, vsekakor takrat, ko izgublja bistrost, saj to pomeni, da se v njej razvijajo bakterije. Priporočljivo je, da sluzaste dele stebel splaknemo pod tekočo vodo in jih ponovno prirežemo. Ob menjavi vode pomijemo tudi vazo.

Vaze s kovinsko notranjostjo, razen pocinkanih posod, niso primerne, saj voda v njih postane kisla, kar cvetju ne ustreza, med drugim povzroči razbarvanje in ožige tkiva.

Narcise v vodi izločajo sluz, ki drugim cveticam ne ustreza, zato jih imamo vsaj en dan v ločeni posodi, če si želimo kombiniran šopek, pa jih šele potem damo skupaj.

Cvetličarski strokovnjaki na podlagi meritev obstojnosti rezanih cvetic priporočajo, da v vazo natočimo vodo iz pipe običajne temperature in dodamo predpisano količino hranila za cvetice, ki smo ga prejeli v cvetličarni. Kupiti ga je mogoče tudi v tekoči obliki.

In še slabosti in prednosti različnih temperatur vode:

  • Ledena voda: ledena voda pomaga pri razgradnji zračnih mehurčkov, ki so nastali v prevodnem sistemu v izsušenih konicah stebel. Takšne težave se lahko pojavijo v presuhih skladiščnih prostorih. Poleg tega, da topi zračne mehurčke, ledena voda izboljšuje tudi absorpcijo vode.
  • Voda iz pipe: običajno ima med 10 in 15 stopinj Celzija, kar rožam ustreza, dodatek hranila pa še zmanjša možnost nastanka mehurčkov v žilah.
  • Vroča voda: tudi vroča voda ali para raztapljata blokade v obliki zračnih mehurčkov v žilah stebel in zato poživita začetni obtok, a hkrati izzoveta odmiranje tkiva, kar po drugi strani skrajša obstojnost cvetic.

Julijana Bavčar

Odgovorna urednica Delaindom, poznavalka vrtnih tem in ljubiteljica rastlinskega sveta.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE