Zelenjavni vrt v oktobru

Septembra smo čakali in čakali, kdaj bo pravi čas za setev in sajenje, a dežja ni bilo od nikoder. Zato je imel marsikdo težave s kaljenjem poznih zelenjadnic, kot so motovilec, zimska solata in špinača.

Zeleni paradižniki ne potrebujejo sončne svetlobe, da postanejo rdeči, temveč le ustrezno temperaturo. Ta naj bo med 15 in 22 stopinj Celzija, in če plodovi niso poškodovani ali okuženi s krompirjevo plesnijo, nam bodo zloženi v lesen zaboj lepo zoreli. Paprikam pa bomo podaljšali čas rasti in zorenja s pokrivanjem s kopreno ali podobno zaščito pred mrazom.

Zelenjave zdaj ne gnojimo ne z mineralnimi ne z organskimi gnojili. Vrtnine, kot so korenje, zelena, zelje in rdeča pesa, pobiramo z gredic po potrebi in naj popolnoma dozorijo, da jih bomo bolje skladiščili. Kratek mraz večini zelenjadnic, ki jih sejemo in sadimo v tem času, ne škoduje, problem pa so velika temperaturna nihanja, ki vplivajo na njihovo kakovost. Čebulo in česen največkrat sadimo spomladi, ko temeljito zrahljamo in pripravimo gredice, lahko pa to naredimo že zdaj jeseni, čas imamo, vse dokler zemlja ni zmrznjena. V prodaji so okrogla čebula holandska rumena, podolgovata sturon in beli majski srebrnjak.

Jeseni bomo imeli nekoliko več materiala za oblikovanje kompostnega kupa, kar je dobro. Pravilno je namreč, da kompostnik zasujemo do vrha hkrati, saj lahko samo tako v njegovi notranjosti nastanejo ustrezne razmere za nastanek dobrega komposta. Zato je pomembno, da najprej naberemo dovolj materiala, od odpadlega listja do ostankov iz kuhinje ter zelenjavnega vrta, in se šele nato lotimo izdelave kompostnega kupa. Ta naj bi meril vsaj kubični meter, seveda pa je lahko tudi manjši, vendar bo nastali kompost zaradi slabših razmer manj kakovosten.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE