September v zelenjavnem vrtu

4. 9. 2011 | Besedilo: Robert Mabič

paradižnik, gredice, česen, solata, zeleno gnojenje, vrt

Morda bomo prihodnje leto posadili le eno ali dve bučki? Teh je namreč toliko, da ne vemo več, kam z njimi.

Podobno je tudi z drugimi vrtninami, paradižnika pa se nam podobno kot prejšnja leta loteva krompirjeva plesen, zato smo vsi, ki ne maramo škropljenja s kemičnimi sredstvi, močno razočarani nad pridelkom. Škropljenje z naravnimi sredstvi pomaga samo, če to počnemo redno v nekajdnevnih razmikih, a kaj, ko je treba iti tudi na dopust, in ko se vrnemo, so grmi že okuženi. Morda bi veljalo do prihodnje sezone razmisliti o tem, kaj je bolje: kupovati močno škropljeno zelenjavo v trgovini ali domače paradižnike največ dvakrat poškropiti z bakrenimi pripravki?

Na izpraznjene grede lahko sejemo motovilec, zimske solate in špinačo. Motovilec ne mara visokih temperatur, zato ga lahko sejemo pod paradižnikove grme ali drugje, kjer bo varen v senci večjih rastlin.

Zdaj tudi razredčimo in presadimo avgustovsko setev zimskih solatnic in s tem zmanjšamo verjetnost okužb s škodljivimi glivami, enako velja za zimski radič. Jesenski česen je veliko okusnejši od spomladanskega, zato je prav, da se odločimo za njegovo sajenje v tem času, posajen med jagode pa jih bo varoval pred sivo plesnijo.

Gredice naj bodo stalno zaščitene z rastlinjem, in če ne nameravamo vseh zapolniti z vrtninami, se lahko odločimo za zeleno gnojenje. Tako ne bomo samo obogatili tal s potrebno organsko maso, ampak bo bela gorjušica s svojimi koreninskimi sokovi pregnala tudi nekatere talne škodljivce.

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE