Rez kosmulj: Poganjke izrezujemo do tal

11. 3. 2014 | Besedilo: Julijana Bavčar

Kosmulje, obrezovanje kosmulj

Obrezovanje kosmulj v domačem vrtu povzroča ljudem precej preglavic – razlog je njihova trnatost. Vzgojili so tudi netrnate sorte, a se jih ne splača iskati za vsako ceno, pravi dr. Darinka Koron s Kmetijskega inštituta Slovenije, saj je ta lastnost v obratnem sorazmerju s kakovostjo plodov – trnate sorte so slastnejše. Rez po njenih besedah ni zahtevna, le debele rokavice potrebujemo.

Pri nobenem drugem jagodičevju ni tolik­šne raznolikosti znotraj vrste: poznamo kosmulje z belimi, rdečimi, rumenimi, tudi zelenimi, črnimi, vinsko rdečimi plodovi, ki so lahko dlakavi ali gladki. Sortna lastnost je tudi oblika rasti grmička. Pri nekaterih se poganjki povešajo, pri drugih štrlijo pokončno in tudi po bujnosti rasti in številu na novo priraslih poganjkov se sorte zelo razlikujejo, pove sogovornica. V vrtovih večinoma gojimo kosmulje kot grme, gojenje ob opori je redkejše.

Pri obrezovanju si je treba zapomniti, da je zaželenih približno 12 lepih poganjkov, rastočih iz tal, na en grmiček, vse druge odstranimo. Vedno režemo do osnove, tako da škarje pritisnemo skoraj ob zemljo. Puščanje štrcljev bi nas v prihodnosti oviralo. Kosmulja je nagnjena k pretirani rodnosti, zato na poganjkih preredčimo tudi vejice. Pregosto rastoče namreč zaradi trnatosti zelo ovirajo obiranje.

In katere poganjke je vredno ohraniti? Pustimo približno enako število enoletnih, dvoletnih in triletnih. Starejši so bolj grčasti in imajo temnejše in bolj razbrazdano lubje. Štiri leta stari poganjki ne dajejo več kakovostnega pridelka, zato jih izrežemo, prav tako kot preveč povešene, slabotne in suhe. Takšni so najpogosteje posledica kosmuljeve pepelaste plesni. Na koncu odstranimo še poganjke, ki silijo v notranjost grma, in približno za polovico preredčimo vejice. Pridelka bo še vedno zelo veliko – ker ima kosmulja mešane brste, bo vsak tudi cvetel, pravi Darinka Koron.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE