Razvojni krog češpljeve bolšice

27. 9. 2013 | Besedilo: Julijana Bavčar

češpljeva bolšica, Ivan Žežlina, leptonekroza koščičarjev

Med težko obvladljivimi boleznimi sadnega drevja se je v Sloveniji v zadnjem desetletju zelo razmahnila leptonekroza koščičarjev. Gre za fitoplazmatsko bolezen, ki naredi največ škode v nasadih breskev, marelic in sliv kitajsko-japonskega porekla. Poleg tega da proti fitoplazmam ni zaščitnega sredstva, predstavljajo velik problem njihove prenašalke, češpljeve bolšice.

Za bolezen leptonekrozo kočičarjev so najbolj značilna bolezenska znamenja: bledenje in slabša rast dreves, ki se proti jeseni vedno bolj stopnjuje, močno zvijanje listov navzgor in predčasno odpadanje; rast poganjkov v septembru ali še pozneje, včasih tudi cvetenje in predčasno odganjanje posameznih delov krošnje že pozimi. Okužena drevesa zelo malo rodijo, plodovi pa so drobnejši, slabo obarvani in plehkega okusa, drevesa navadno v 2 do 4 letih po pojavu prvih bolezenskih znamenj odmrejo. Bolezen se prenaša z okuženim sadilnim materialom, pa tudi prenašalke, češpljeve bolšice (Cacopsylla pruni), jo zaradi svojega razvojnega cikla prenašajo na velike razdalje. Po nekaterih podatkih naj bi bilo kar do 80 ostotkov populacije češpljeve bolšice okuženo s fitoplazmo ESFY, ki je povzročiteljica leptonekroze koščičarjev. Bolezen lahko delno omejimo s takojšnjo odstranitvijo obolelih dreves, da preprečimo prenašanje.

Več o značilnostih in drugih vrstah fitoplazmatskih bolezni lahko preberete v prispevku Kužna drevesa je treba odstraniti. Dr. Ivan Žežlina, s katerim smo se pogovarjali tudi o problemih z leptonekrozo v Vipavski dolini, nam je orisal življenjski krog češpljeve bolšice. Od 3 do 4 mm velika odrasla žuželka se pred zimo iz Vipavske doline preseli na gozdnato trnovsko planoto na skoraj 1000 m nadmorske višinme. Prezimi na zimskih gostiteljih iglavcih; hrani se z njihovim rastlinskim sokom, zanimivo pa je to, da se iglavci z boleznijo ESFY ne okužijo. Spomladi se s pomočjo zračnih tokov ponovno preseli na primarne gostitelje, koščičarje v nasadih ali v naravi (npr. črni trn).

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE