Prenizko cepljeno mesto

26. 3. 2012 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: Leon Vidic in Igor Modic/Delo

cepljeno mesto, žlahtna sorta, podlaga, sadno drevo

Pri sajenju sadnih dreves moramo biti vedno pozorni, da je mesto, v katerem se stikata podlaga drevesa in žlahtna sorta, cepljena nanjo, dovolj visoko nad tlemi, v nasprotnem primeru se lahko zgornji del osamosvoji, s čimer se namen podlage izniči. Če na višino cepljenega mesta pri sajenju nismo bili pozorni, drevo pa se je že lepo ukoreninilo, površinski del zemlje odkopljemo.

Priporočljivo je, da sadno drevo posadimo vedno tako globoko, kot je raslo v drevesnici. Razlika je ponavadi na lubju dobro vidna. Načeloma velja, naj bo cepljeno mesto krog 20 cm nad tlemi. Če je tik nad zemljo in je poleg tega sadika morda ogrnjena še s posušeno travo, ki zadržuje vlago, utegne zgornji del rastline, žlahtna sorta, ustvariti svoje korenine. Da bi to preprečili, zgornji del zemlje v kolobarju okrog drevesca vsaj za nekaj centimetrov odkopljemo oz. naredimo okoli debla kotanjo. Morebitne koreninice, ki poganjajo iz gornjega dela, porežemo.

Ko preverjamo cepljeno mesto, nas ne sme zmesti njegova oblika. Za jablano sorte jonagold na šibki podlagi M9 je denimo tako značilna kroglasta odebelitev, s čimer pa ni nič narobe.

VIDEO o obrezovanju sadnega drevja si lahko ogledate v članku Rez sadnega drevja, kjer strokovnjak Roman Mavec pojasnjuje, kakšen način rezi je primeren za jablano in hruško. Vse prispevke o obrezovanju sadnega drevja pa najdete v rubriki Vrt in živali

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE