Premalo doma pridelane hrane

13. 6. 2012 | Besedilo: Marjeta Šoštarič, Delo

vrt, samopreskrba, zelenjava

V Sloveniji pridelamo premalo hrane, s katero bi količinsko zadovoljili lastne potrebe po njej. Povečanje deleža samopreskrbe je zato strateško opredeljen cilj države, v gospodarski krizi, ki nam tanjša denarnice, pa je to tudi cilj številnih posameznikov in družin.

Kako se lotiti izziva, da bi na mikro ravni čim bolj izdatno poskrbeli za lastno prehransko varnost, pri kateri smo v letih izobilja nevarno padli (najbolj pri zelenjavi), je vprašanje, na katerega bomo skušali poiskati odgovore.

V Sloveniji smo leta 2010 potrošili na prebivalca povprečno:

  • 121 kilogramov žit (od tega 100 kilogramov pšenice)
  • 94 kilogramov mesa (od tega 42 kilogramov prašičjega mesa in 20 kilogramov govejega mesa)
  • 70 kilogramov krompirja
  • 90 kilogramov zelenjave
  • 36 kilogramov sladkorja
  • 10 kilogramov jajc
  • skoraj 38 litrov vina

Po še svežih in začasnih podatkih uradne statistike je lani vsak prebivalec Slovenije v povprečju potrošil:

  • 118 kilogramov žit
  • 89 kilogramov mesa (od tega prašičjega mesa 40 kilogramov)
  • 66 kilogramov krompirja
  • 97 kilogramov zelenjave
  • sedem kilogramov jajc

Mimo uradne statistike pa se povečuje delež samopreskrbe prebivalstva na mikro ravni: na domačih vrtovih, njivah, balkonih, terasah in sadovnjakih.

Več o problematiki samopreskrbe v Sloveniji preberite v sredini tiskani izdaji Dela, kjer objavljamo prvega iz serije člankov na to temo, v katerem pišemo, kako hrana z domačih vrtov blaži udarce krize. Članek je dostopen tudi na www.delo.si.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE