Zavrzimo jabolka z gnilim peščiščem

14. 9. 2011 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: Julijana Bavčar

gniloba peščišča, mikotoksini, jabolka

Morda se vam je že kdaj zgodilo, da ste prerezali jabolko in okrog peščišča opazili gnilobo ali plesen, medtem ko je bilo meso še povsem zdravo. Takšna so namreč prva znamenja gnilobe peščišča, ki pozneje napreduje od sredine sadeža navzven. Strokovnjaki priporočajo, da takšen sadež zavržemo v celoti.

Za gnilobo peščišča jabolk so najbolj dovzetne sorte rdeči boskop, gloster, summerred, fuji in jonagold. Bolezen povzročajo glive različnih rodov, med katerimi so tudi vrste, znane po zmožnosti tvorbe mikotoksinov (strupenih presnovnih produktov gliv), ki so lahko za človeka, predvsem za majhne otroke, in za živali nevarni. V okuženih sadežih so sicer v zelo majhnih količinah, poleg tega pri stiku z zrakom hitro oksidirajo, zaradi česar se njihova strupenost zmanjša, vendar se je priporočljivo gnijočih sadežev vseeno izogibati. Iz jabolk, ki so si jih preskrbeli za ozimnico, ljudje namreč pogosto odbirajo nagnita jabolka in obrezana najprej zaužijejo, zdrava pa pustijo za pozneje – nekatera od njih potem postopoma spet zgnijejo in na takšen način pospravijo ves zabojček.

Povzročiteljice bolezni lahko v bodoči plod prodrejo že v fazi poznega cvetenja, preko odprtine cvetne čaše, iz katere se pozneje razvije muha. Okužene sadeže na jablani pogosto spoznamo po tem, da praviloma dozorijo pred drugimi (pojavu pravimo prisilno zorenje), včasih pa ostane bolezen prepoznavna šele, ko sadež prerežemo.

 

KOMENTARJI

Uredništvo
16. 9. 2011 13:03

Raziskava o mikotoksinih pri gnilobi jabolčnih peščišč je v letih 2006 in 2007 potekala na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Njene natančnejše izsledke in pogovor z njenimi nosilci pripravljamo in bo objavljen v prihodnjih tednih.

Viktor
16. 9. 2011 10:26

Zelo dobro bi bilo, če bi avtorji raznih textov napisali tudi ime in priimek "znanstvenikov". Namreč, ko avtorji člankov uporabljajo : "strokovnjaki priporočajo...." , je to klobasanje na pamet ! Ti strokovnjaki, če sploh dejansko obstajajo, imajo nek naziv oziroma ime in priimek, drugače taki članki nimajo nobene vrednosti, razen honorarja !!!

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE