16. 5. 2011

Toplotna črpalka voda/voda

Luka preko spletne strani

Koliko približno stane izvedba toplotne črpalke voda/voda z vsemi pripadajočimi zemeljskimi deli za enodružinsko atrijsko hišo v Murglah ?

Sistem ogrevanja stavbe ter generator toplote za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode sta »posledica« lastnosti objekta in njegove uporabe. Pri načrtovanju sanacije kotlovnice v obstoječi stanovanjski stavbi tako projektant pri zasnovi sistema in izračunu komponent potrebuje več podatkov. Z vidika uporabe znanih vrednosti upošteva: dosedanjo letno porabo goriva v ogrevalni sezoni in izven nje, število obratovalnih ur gorilnika na stari kurilni napravi, podatke o temperaturi ogrevalnega medija v povprečnih zimskih razmerah ter konici ogrevalne sezone. Z uporabo teh vrednosti lahko natančneje oceni dejansko potrebno toplotno moč nove ogrevalne naprave, lahko pa si pomaga tudi s projektnim izračunom toplotnih izgub stavbe (transmisija in prezračevanje), z primernim upoštevanjem vpliva notranjih toplotnih in npr. solarnih dotokov toplote.


Pri nadomeščanju starih kurilnih naprav s sodobnimi kurilnimi napravami se takšen korekten pristop pogosto ni upošteval. Razlog za to je dejstvo, da se investicija v sanacijo kotlovnice ni bistveno spreminjala, ne glede na uporabo nove naprave moči 12 ali pa npr. 24 kW. Če pa uporabljamo sodobne sisteme, kot je npr. izpostavljena uporaba toplotne črpalke voda/voda, je odvisnost moči generatorja toplote in investicije v sistem občutno drugačna. Poleg tega je vprašanje tudi ustreznost ostalih pripadajočih tehničnih vidikov, kot je npr. izdatnost vira toplote (podtalnica) glede na možnost uporabe sistemov z močjo v razmerju 1:3, priključna električna moč sistema in hišni priključek,... S tega vidika projektant glede na specifične razmere vsake obstoječe stavbe išče rešitve tudi v zmanjševanju konice topotne moči naprave z uvajanjem ustrezno dimenzioniranega hranilnika toplote, z morebitnim vključevanjem električnega grelnika manjše moči za pokrivanje redkih konic, ipd.


Kot zaključek lahko povzamemo, da je treba nov sistem izbrati smiselno glede na potrebe objekta, dimenzioniranje moči naprave pa je posledica toplotnih potreb stavbe ter sposobnosti sistema pri premagovanju konic. Cilj postopka projektiranja (vključuje tudi pridobivanje soglasij) je izbor nove naprave optimalne manjše moči, kar dolgoročno vpliva na povečano učinkovitost delovanja ter nižjo investicijo v sistem.

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Obnova fasade

Pozdravljeni! Naprošam vas za nasvet pri manjši obnovi dela fasade na odprtem balkonu bloka, na severni strani. Blok je star približno 50 let, posledično je tudi fasada narejena na ta... Več >

Andreja

Več >

Zaščita fasade

Enoslojna fasada s stiroporom je na stiku s teraso zaščitena s pločevinsko obrobo do višine 25 cm. Sedaj je na teraso položena lesena podkonstrukcija in preko njih deske. Pločevina ku... Več >

marko

Več >

Gretje vode v bazenu

Doma imamo delno vkopan plastičen bazen Roto cca.700 litrov.Bazen nima nobenega filtra za prečiščevanje vode ter ogrevanje. Želeli bi si na zečetku sezone ogreti vodo, nadalje ni več potrebn... Več >

Simona

Več >

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE