Za energetske namene tudi biomasa iz trajnih nasadov

Za energetske namene lahko uporabimo tudi biomaso v obliki odrezanih vej in rozg, ki jih dobimo z rezjo v vinogradih in sadovnjakih. Včasih so porezane veje pobirali ročno in iz njih izdelovali butarice, ki so jih kurili v krušnih pečeh. Danes biomaso iz trajnih nasadov uporabljamo kot gorivo v sodobnejših pečeh za proizvodnjo toplote.

Porezane veje in rozge iz travnikov in sadovnjakov lahko zdrobimo v sekance, stisnemo v večje ali manjše bale, zdrobljena biomasa pa se lahko tudi peletira in briketira. Tako pripravljena se uporablja kot kurivo v posebnih pečeh, običajno v sistemih daljinskega ogrevanja.

Postopki za pripravo biomase iz vej in rozg so različni, vsem pa je skupno, da zanje potrebujemo posebne stroje, mulčerje in sekalnike. Posebni mulčerji lahko zmulčijo do deset centimetrov debele veje, lahko preberemo v priročniku Postopki pobiranja ostankov po rezi v trajnih nasadih, ki ga je napisal mag. Tomaž Poje s Kmetijskega inštituta Slovenije.

Zmulčena biomasa se lahko zbira v zbiralniku na samem stroju, lahko pa z njo napolnijo tako imenovane jumbo-vreče. Te so izdelane iz materiala, ki omogoča izhlapevanje vode iz zbrane biomase, zato se ta suši po naravni poti. »Če porezana biomasa vsebuje okrog 50 odstotkov vode, se lahko v teh vrečah posuši do te mere, da je vsebnost vode v njej manj kot 25-odstotna, kar pomeni, da je že primerna za energetsko rabo. Praktične izkušnje so pokazale, da se vsebnost vode zmanjšuje v povprečju za en odstotek na dan,« je zapisal avtor priročnika.

Porezane veje in rozge lahko pobiramo tudi s stiskalnicami, ki oblikujejo manjše ali večje bale valjaste ali kvadraste oblike. Stiskalnice lahko pobirajo in stiskajo do tri centimetre in pol debele veje, manjše bale pa so težke od 25 do 35 kilogramov. Tako bale kot same veje in rozge lahko pozneje v sekalnikih zdrobimo v sekance, ki jih kurijo v sistemih daljinskega ogrevanja na biomaso.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE