Iz nove številke revije Deloindom+: Med nujo in hedonizmom

30. 12. 2014 | Besedilo: J. B.

praznične pijače, kuhano vino, grog, klinčki

Ste vedeli, da se mora klinček v kuhanem vinu potopiti na dno ali iz njega kukati z glavico navzgor? Če kot čolniček plava na površini, vsebuje bore malo čudežnega eteričnega olja, zaradi katerega ga dajemo v napitek. Kitajci pravijo, da tam, kjer manjka toplote, cvetni popki klinčevca spet vzpostavijo pretok energije.

Potemtakem je jasno, zakaj v času kratkega dneva mnoge ogreje že misel na kuhano vino na prostem. Ali je odločilna gorkota vrčka, iz katerega se sukajo privlačne vonjave, ali družba, je navsezadnje vseeno, dejstvo je, da je »kuhanček« postal kar sinonim za srečanja, ki smo jih čez leto zapostavili. Krepčilo, ki si je na evropskih tleh s stoletji točenja na veselicah in sejmih utrdilo status ljudske pijače, zaznamuje praznični čas okrog božiča skoraj na vseh koncih sveta, prileže pa se vse do konca zime. V čislih ga imajo tudi v deželah, kjer trta ne rodi, a je bila z njenim sadom prepojena tradicija priseljencev, ki so šli boljšemu življenju naproti. Kolikor je dežel, toliko in še več različic obstaja in nobena ni bolj prava. Poleg tega ... ko se je treba pogreti, ljubiteljem ruma najbrž bolj prija robust­nejši značaj groga, spet drugi prisegajo na vroč punč. Da ne bo pomote, ne gre vedno za pijače z alkoholom, kuhano vino in punč sta lahko tudi brez njega.

Kuhano vino in grog imata izjemno zanimivo zgodovino nastanka. Kakšno in kako ju pripravljajo na različnih koncih sveta, preberite v reviji Deloindom+.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE