Posoda: Estetika na štedilniku

31. 8. 2016 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: arhiv podjetij

posoda, lonci, pekači, kuhanje

Za dobro kuhanje je pomembna prava posoda, saj materiali, iz katerih je narejena, lahko reagirajo s hrano, ki se v njej kuha. Nekateri prisegajo na litoželezno, drugi na dobro staro emajlirano, vmes pa je še ogromna ponudba takih in drugačnih loncev. Koliko je pomemben sam dizajn, je že drugo vprašanje, toda tudi na tem področju je nastalo nekaj kultnih kosov.

Črni litoželezni lonec z lesenim ročajem Sarpaneva, kakor se imenuje po avtorju, je nastal že davnega leta 1960 in je še ved­no povsem aktualen. Oblikoval ga je starosta finskega oblikovanja Timo Sarpaneva (1926–2006), grafični oblikovalec, ki se je ukvarjal tudi s kiparstvom v steklu, za Iittalo pa je začel ustvarjati leta 1950. Lonec, ki se od drugih razlikuje po inovativnem ročaju na pokrovki, je postal del stalne zbirke new­yorškega muzeja modernih umet­nosti MoMA, leta 1998 pa so ga upodobili tudi na finskih poštnih znamkah. Lonec brezčasne oblike so začeli znova izdelovati leta 2003. Predstavlja pa specifiko Sarpanevovega kreativnega pristopa, saj je bil za takratni čas sodoben, a ne na način, ki slepo sledi trendom, po drugi strani pa je oblikovalec z njim interpretiral svojo in narodovo zgodovino. Poustvaril je namreč starodavni lonec iz litega železa. Navdih je našel tudi v svojih koreninah, saj je bil njegov stari oče kovač in prav odraščanje ob njem in delu s kovino je dalo pečat njegovemu ustvarjanju. Ta je mešanica tradicije, funkcionalizma in estetike. Sarpaneva je poleg posode za kuhanje iz litega železa in nerjavnega jekla oblikoval tudi uporabne steklene predmete, keramične jedilne servise in izdelke iz tekstila.

Omenjeni lonec iz litega železa je uporaben tako za kuhanje na štedilniku kot peko v pečici. Lito železo potrebuje zelo malo segrevanja in je idealno za pripravo tradicio­nalnih jedi, ker ostane posoda dolgo topla.

Polnoletna pa je postala tudi že serija loncev, pekačev in ponev z imenom Tools, ki jo je leta 1998 zasnoval švedski oblikovalec Björn Dahlström, prav tako za finsko Iittalo. Preden je nastala posoda iz matiranega nerjavnega jekla, je proučeval, kako kuhajo kuharski mojstri in ljubiteljski kuharji in po kakšnih kriterijih izbirajo posodo. Želel si je ustvariti brezčasen kuharski pripomoček, ki bi bil uravnotežen in lahek. Za material je izbral nerjavno jeklo, pri obliki pa se je odločil za nevpadljivo in izčiščeno eleganco. Kakor pravi oblikovalec, se je sčasoma pokazalo, da so ljudje pripravljeni investirati v kakovostno posodo, ki bo dolgo trajala, tako po tehnični plati kot po videzu oz. obliki.

V oblikovanju posode se je preskusil tudi nizozemski oblikovalec Marcel Wanders. Kolekcijo posode Dressed je zasnoval za italijansko podjetje Alessi. Običajnim kuhinjskim loncem je dal svoj pečat, pokrovke imajo vtisnjen vzorec, značilen za njegovo delo. V tem duhu so oblikovani tudi ročaji. Posoda je narejena iz aluminija, prevlečenega s posebnim premazom, ki preprečuje prijemanje hrane. Wanders je poskušal ne preveč cenjen material povzdigniti na višjo raven in mu dati dizajnersko podobo. Nastala je kolekcija, ki je vse prej kot izčiščena in minimalistična. Sicer pa Wanders, ki prizna, da raje je, kot kuha, pravi, da ne razume, zakaj bi morala biti domača kuhinja videti kot profesionalna, kjer je na prvem mestu organiziranost dela. Doma si želi kuhinjo, kot jo je imela mama, kuhinjo, kjer so na stenah keramične ploščice s cvetličnim vzorcem, ne pa povsod sterilno nerjavno jeklo.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE