Prenova: Novo življenje v hiši starih staršev

V hiši, zgrajeni v tridesetih letih prejšnjega stoletja v kraju Perchtoldsdorf v zvezni deželi Spodnja Avstrija, so živeli stari starši zdajšnjega lastnika. Ta jo je podedoval pred nekaj leti in jo, preden se je vanjo vselil, le malo osvežil. Temeljite prenove se je lotil pozneje s pomočjo arhitektov iz avstrijskega biroja Franz & Sue. Hiša je dobila novo podobo, a ohranila vse prednosti, ki jih je imela že prej.

Trinadstropna hiša kvadratne oblike meri 130 kvadratnih metrov. Prostori, ki so imeli sprva dokaj jasne funkcije, so se z leti vse bolj polnili in postali zgolj odlagališče stvari. Zato je bila ključna naloga arhitektov znova poudariti prednosti majhne hiše, izkoristiti čudovit vrt okrog nje in poglede na naravo skozi okna v vseh nadstropjih. Ob tem so morali upoštevati še eno željo lastnika in naročnika, ki je bistveno krojila proces dela. Lastnik in njegov dedek sta ves čas ostala v hiši, zato je prenova potekala po natančno premišljenih korakih.

Pritlični del je namenjen kuhinji in jedilnici, ki se z drsnimi vrati odpira na teraso in vrt ter skozi različne druge steklene površine komunicira z zeleno okolico. Bivalni prostor s kuhinjo in jedilnico je zasnovan minimalistično, a hkrati toplo. Bele stene poživljajo lepi pogledi navzven, za toplino pa skrbi naraven les. Za ta material so se odločili pri talni oblogi, jedilni mizi in tudi večjem delu kuhinjskih omaric.

Prej je iz hiše na vrt vodilo nekaj stopnic navzdol, ob prenovi so vrt izravnali s pritličjem hiše, del površine okrog nje, ki se uporablja za teraso, obložili s keramiko, ki posnema videz betona, preostanek pa ozelenili s trato. Zunanja terasa je dovolj velika, da so nanjo postavili vrtno garnituro za posedanje in počivanje ter vrtno mizo za obede na prostem. Tako se v toplejših mesecih življenje iz notranjosti preseli na teraso.

PREBERITE ŠE: Pogovor: Želja po osvežitvi pripelje do celovite prenove

Dnevna soba je v prvem nadstropju, a veliko premajhna za lastnika, ki je ljubitelj in zbiralec lepega pohištva. Tudi od tod je lep razgled na naravo, saj so vgradili kotno panoramsko okno, ki ustvarja podoben učinek kot okna v pritličju z izhodom na teraso. V hladnejših mesecih lahko lastnik poseda na udobni zofi ob toplem kaminu in uživa v pogledu na zasneženo pokrajino. Sam prostor z lesenimi tlemi in belimi stenami zdaj deluje večji in bolj povezan z naravo. Tudi zato, ker v njem ni veliko pohištva. Ob udobno in dokaj veliko svetlo zofo so umestili le tri odlagalne mizice, za osvetlitev skrbi viseča luč, za zimsko ugodje pa minimalističen kamin. Zgornje mansardno nadstropje je namenjeno spalnim prostorom in garderobni sobi.

Hiša je doživela spremembo tudi zunaj, in sicer z novo fasado. Spodnji del, to je do višine, ki ga zavzema pritličje, je svetel, bel. Preostali del pa je oblečen v lesene letve različne debeline, ki so položene vodoravno. Ker prekrivajo dnevni prostor in druge zasebne prostore, po svoje razmejujejo javni bivalni del hiše od zasebnega, kjer so dnevna soba in spalnice.

Prenova je potekala postopoma, za posamez­no nadstropje so porabili približno eno leto, medtem ko sta bili drugi dve v uporabi. Kakor pravijo arhitekti, to ni bilo ravno idealno za delo, a svojevrstna izkušnja tako zanje kot za lastnika, ki je lahko neposredno doživel preobrazbo hiše, njegove zamisli o interierju pa so sproti vključevali v novo podobo. To sooblikujejo tudi stari kosi pohištva, ki so jih nekoč že uporabljali, zdaj pa so spet dobili svoje mesto.

Aleksandra Zorko

Namestnica odgovorne urednice, sicer pa poznavalka oblikovanja, arhitekture in ljubiteljica lepega.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE