Obnovljena stavbna dediščina: Lastniki so imeli vizijo in pogum

2. 11. 2018 | Besedilo: J. B. | Fotografije: Marko Kolman

Studor, Saša Roškar, kulturna dediščina, stavbna dediščina

»Hiša se je zdela neobnovljiva. Za obnovo takšne stavbe potrebuješ vizijo in pogum,« pravi konservatorka Saša Roškar. Preprosta domačija je bila namreč prej razdeljena med tri lastnike, od katerih je vsak gospodaril zelo po svoje. Ob obnovi je bilo treba upoštevati kulturnovarstvene pogoje, saj ima bohinjska vas Studor status nepremične kulturne dediščine in je v območju Triglavskega narodnega parka, ki prav tako uživa varstvo nepremične kulturne dediščine.

Pred prenovo: Hiša iz zidane veže in lesenega bivalnega dela iz brun je bila zunaj in znotraj ometana z apneno malto. Leseni okenski okvirji so bili narejeni v baročni shemi in so posnemali prestižnejše kamnite okvirje.

Katere prvine je bilo pomembno ohraniti: »Sodelovanje z lastniki in projektanti je potekalo od nakupa hiše do izvedbe. Pred posegi smo skupaj dorekli možnosti, med načrtovanjem pa s projektanti usklajevali projektne ideje, tako da smo na koncu na vse skupaj samo še izdali kulturnovarstveno soglasje. Investitorji so želeli ohraniti objekt z vsemi kakovostnimi detajli in vzpostavitev stanja, ki bo omogočalo sodobno življenje,« pravi Saša Roškar s kranjske območne enote Zavoda za kulturno dediščino Slovenije.

!!galerija!!


Kaj je obsegala obnova: Šlo je za popolno prenovo objekta v okviru vzdrževalnih del: prenovo obstoječih kakovostnih prostorov s sanacijo tlakov in stenskih oblog, pri čemer so bili nedokončani in dotrajani prostori oblikovani skladno z obstoječimi. V nadstropju so med elementi lesene skeletne konstrukcije izvedli toplotno izolacijo in razvode inštalacij. Za notranje stene so bile uporabljene mavčnokartonske plošče. V pritličju so uredili spalne prostore in sanitarije, v nadstropju pa dnevni bivalni prostor s kuhinjo.

Fasade so obnovili oz. vzpostavili prvotno stanje. Tako je pritličje ometano z apnenim ometom, opečne stene pa s sodobnimi ometi. Nadstropje ostaja opaženo z vertikalnimi letvami. Ob čelni in vhodni fasadi so po vsej dolžini prenovili gank in leseno ograjo. V lesenem opažu v nadstropju so na čelni fasadi vzpostavili dvoje balkonskih vrat brez posegov v leseno konstrukcijo, na vhodni fasadi pa dodatno okno. Na kamnitem delu fasade so ohranili tri manjše okenske odprtine na čelni fasadi ter dve na vhodni fasadi. Zunanje okvirje teh oken so ohranili in obnovili prvotne, enega pa na novo izdelali in postarali.

Na opečnem delu vhodne fasade so ob vhodnih vratih uredili okenski odprtini, katerih svetle dimenzije so enake starim oknom.

Projekt in izvedba: Kamen-les, Bohinjska Bistrica (vodja projekta Alf Moolman, arhitektka Martina Perše, notranja oblikovalka Corbie Phillips, inženiring Anže Ogrin)

Konservatorstvo: odgovorna konsetvatorka Saša Roškar, ZVKDS, območna enota Kranj; sondiranje ometov in beležev Eva Tršar Andlovic

Predstavnici soglasjedajalca TNP: Tea Lukan Klavžer in Katja Gregorič

Trajanje obnove: osem mesecev, od tega trije za pridobitev soglasij

Strošek obnove: 130.000 evrov brez DDV

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE