Lani manj govedine, svinjine in perutnine ter občutno več medu

16. 5. 2016 | Besedilo: K. Ž./STA

meso, jajca, med

Letna prireja govejega, prašičjega in perutninskega mesa je bila lani v primerjavi z letom prej manjša, prireja ovčjega in kozjega mesa pa se je povečala, kažejo podatki državnega statističnega urada. Občutno se je povečala pridelava medu, močno pa se je okrepilo tudi število pobranih jajc.

Lani so priredili 39.000 ton govejega mesa, 26.000 ton prašičjega mesa, 61.000 ton perutninskega mesa, 1400 ton ovčjega mesa in 300 ton kozjega mesa.

Rejci kokoši nesnic so lani pobrali 391 milijonov kokošjih jajc, kar je 15 odstotkov več kot leto prej. Rejci molznih živali pa so v enaki primerjavi namolzli 612 milijonov litrov kravjega mleka, 0,5 milijona litrov ovčjega mleka in 1,6 milijona litrov kozjega mleka. Kravjega mleka je bilo lani namolzenega dva odstotka več kot v letu prej.

Domača prireja govejega mesa se je glede na leto prej zmanjšala za tri odstotke, za prav toliko pa se je povečal prirast v živi masi.

Prirast prašičjega mesa v živi masi je bil lani 12 odstotkov manjši kot v letu 2014, manjša je bila tudi domača prireja tega mesa, in sicer za 11 odstotkov.

Prireja ovčjega in kozjega mesa je bila v letu 2015 večja kot v letu 2014, ovčjega mleka je bilo manj, kozjega pa količinsko več.

Slovenski čebelarji so lani pridelali približno 2047 ton medu, kar pomeni, da je bila letna količina pridelanega medu po izrazitem padcu v letu 2014 znova takšna kot v prejšnjih letih.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE