Najboljši načini shranjevanja hrane v hladilniku

25. 8. 2018 | Besedilo: T. S. P.

meso, shranjevanje, hladilnik, hrana, zamrzovalnik

Kam postavite določeno hrano v hladilniku lahko vpliva na to, koliko časa bo sveža in primerna za uživanje. S pravilnim pospravljanjem hrane v hladilnik boste zmanjšali količino hrane, ki jo zavržete, ker se je pokvarila.

Mlečni izdelki

Nekateri mlečni izdelki (sveže mleko, smetana in mehki siri) imajo krajši rok uporabnosti in se bodo hitro pokvarili, če jih bomo izpostavili višjim temperaturam. Zato jih moramo postaviti na najbolj hladno mesto v hladilniku. Ker se mlečni izdelki navzamejo vonja in okusa druge hrane, jih moramo shranjevati v pokrito posodo in proč od hrane, ki ima močen vonj. Čeprav imajo trdi siri daljši rok uporabnosti, na njih hitro nastane plast plesni, zato pred uživanjem vedno preverimo skorjo.

Jajca

Ne glede na to, kaj nekateri svetujejo, je jajca najbolje shranjevati v hladilniku. Njihov rok uporabnosti se podaljša, v hladilniku pa ostanejo dalj časa sveža. Da bi zmanjšali prehajanje vlage skozi jajčno lupino, je najbolje, da jih hranim v kartonski embalaži, v kateri smo jih prinesli iz trgovine.

Surovo meso, perutnina in ribe

Surovo meso, perutnino in ribe moramo shraniti v najbolj hladen del hladilnika, kjer se temperatura giba od 0 do 3 stopinje Celzija. Presenetljivo, nezavito meso je dalj časa uporabo kot zavito. Pri nezavitem mesu se zgornja plast posuši in upočasni razvoj bakterij, ki povzročijo izgubo barve in okusa. Zavito mesto v hladilniku lahko hranimo do tri dni, nezavito pa do pet. Če ne prenesete misli, da bi v hladilniku imeli nepokrit kos mesa, ga spravite v dobro prezračevano posodo ali pa ga bolj narahlo zavijte, da bo zrak še vedno lahko krožil. Mesa ne shranjujete na krožniku in trdi podlagi.

Mleto meso, perutnino, drobovino in ribe moramo vedno shraniti v najbolj hladen del hladilnika in jih pojesti v treh dneh od nakupa.

Hladilnik
- Hladilnik postavite nekam, kjer bo imel dober pretok zraka. Izogibajte se prostorom, kjer je toplo – recimo zraven pečice.
- Vsake toliko časa preverite, ali vaš hladilnik pravilno deluje. Preglejte tesnila in izmerite temperaturo na različnih delih hladilnika.
- Da bi se izognili razvoju bakterij, hladilnika nikoli ne napolnite do konca, temveč poskrbite, da bo med hrano pretok zraka. Vrata hladilnika hitro zaprite.
- Pokvarjeno hrano zelo hitro zavrzite, saj tudi nizke temperature ne bodo preprečilo njeno razpadanje.
- Hladilnik in zamrzovalnik redno čistite. Čiščenja se je najbolje lotiti, ko imate v hladilniku zelo malo hrane.

Kuhano meso, perutnina in riba

Kuhano meso, perutnino in ribo moramo v hladilnik pospraviti takoj, ko so skuhani ali spečeni, da bi preprečili razvoj bakterij. Če v hladilnik nočemo postaviti tople hrane, potem jo lahko ohladimo na pultu ali štedilniku, a ne več kot eno uro. V hladilnik kuhano ali pečeno meso shranimo proč od surovega.

Zelenjava in sadje

Zelenjavo in sadje moramo shraniti v hladilnik, da bi podaljšali njihovo življenjsko dobo in ohranili svežino. Če v hladilniku nimamo prostora, sodijo v hladen in dobro prezračevan prostor. Sadje, ki je občutljivo na nižje temperature (banane in ananas) ne smemo shraniti v hladilnik, zelenjavo pa pred izsušitvijo lahko shranimo v preluknjano plastično vrečko. Če bomo zelenjavi odstranili zelene liste, ki jih pri kuhanju ne bomo uporabili, bodo zdržale v hladilniku več tednov.

Krompir ne smemo shranjevati v hladilniku, temveč v hladnem, temnem in dobro prezračevanem prostoru. Še ne povsem zreli paradižniki bodo dozoreli na sobni temperaturi, vendar jih moramo umakniti z neposredne sončne svetlobe. Dozorele pa nato shranimo v hladilnik.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE