Arhitekturni izziv: Dom mlade družine v zidanici

13. 9. 2018 | Besedilo: arhitekturni biro Celovito | Fotografije: arhiv biroja

arhitekturni izziv, zidanica, dom za mlado družino

Mlada družina si želi iz zidanice urediti prijeten dom. Ker prvotno ni bilo mišljeno, da bi v njej kdo stalno živel, je zasnovana po drugih merilih, ki pa jim ne ustrezajo. Stavba je umeščena v naravo in omogoča kakovostno preživljanje časa na prostem. Ker si želijo kakovostno bivanje tudi v hiši, smo po njihovih željah celovito preoblikovali pritličje, tako da bodo v njem združeni glavni bivalni prostori.

Problem

Družina je navedla kar nekaj problemov, ki jih težijo. Eden večjih je, da je pritlični del delno vkopan v teren, zato v zidanico ne prehaja veliko svetlobe. Moti jih tudi premajhna kuhinja brez pomivalnega stroja in premalo omar za shranjevanje. V pritličju bi si radi uredili še manjšo dnevno sobo z zofo, ki je zdaj v nadstropju. Zamenjali bi radi talno oblogo, saj jim keramične ploščice ne ustrezajo.

Rešitev

V prostor smo več svetlobe vnesli tako, da smo klasično okno zamenjali z velikim fiks­nim oknom, z oknom/vrati na ključ pa smo nadomestili vhodna vrata. Tako smo hkrati odprli pogled na čudovito pokrajino. Z uporabo svetlih materialov smo prostor še posvetlili. Temne ploščice smo zamen­jali s svetlim epoksidnim premazom, ki je trpežen in preprost za čiščenje, poleg tega daje toplejši občutek kot keramika. Ob najdaljšo prosto steno smo umestili dolg, lesen linijski element, ki v enotnem dizajnu združuje kuhinjo, omarico za televizor z dvižnim mehanizmom ter omaro za shranjevanje oblačil in obutve. Kuhinja je pridobila veliko delovne površine in pomivalni stroj. Smiselno bi bilo postaviti zunanji vetrolov, ki bo v zimskih mesecih preprečil vdor hladnega zraka, obenem pa bi tukaj lahko uredili nekaj dodatnih elementov za shranjevanje obutve in vrhnjih oblačil. Vgradni hladilnik smo postavili na nasprotno stran, ob prehod, prostor za dodaten zamrzovalnik pa je lahko v shrambi ali pod pultom. 

Prostor pod stopnicami bi zaprli z vrati. Stopnice, ki vodijo v zgornje nadstropje, smo oblekli v prijetnejši les ter v višini prve stopnice naredili podest z globokimi predali, na katerega je postavljena zofa. S postavitvijo velikih fiksnih elementov ob steno je na sredini nastal prostor za igro in premično pohištvo – barsko mizo, jedilno mizo in stole.

Rešitve vaših zadreg
V svetovalni rubriki Arhitekturni izziv arhitekti iz ekipe Celovito predlagajo rešitev za preureditev izbranega prostora. Enkrat na mesec iščejo rešitve za vaše prostorske zadrege in odgovarjajo na vprašanja o izbiri ter postavitvi pohištva in opreme. Opišite nam svoje želje, priložite tloris z merami prostora, vrisanimi inštalacijami in fotografijo trenut­nega stanja, veliko najmanj 3 MB. Ne pozabite pripisati svojega imena, priimka, točnega naslova, telefonske številke in po možnosti elektronskega naslova. Pišite nam na Deloin­dom, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, ali po elektronski pošti na deloindom@delo.si, v obeh primerih pripišite Arhitekturni izziv.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE