Arhitekturni izziv: Delavnica je postala prostor za druženje

9. 10. 2018 | Besedilo: arhitekturni biro Celovito

Arhitekturni nasveti, prostor za druženje, delavnica, arhitekturni izziv

Na nas se je obrnila štiričlanska družina, ki živi v hiši skupaj s starimi starši. Ker se radi družijo in čas preživljajo skupaj s prijatelji, sosedi, dedki in babicami, so se odločili, da staro delavnico v pritličju prenovijo v prostor za druženje. Tu bi se srečevali, praznovali rojstne dneve, kuhali marmelade in predelovali vrtnine z vrta.

!!galerija!!


Problem

Delavnica je v zimskem času tudi delno skladišče za drva (saj je v sosednjem prostoru kurilnica, kjer kurijo na drva). Prostoru bi radi dodali vrata na vzhodni del, ki bi povezovala prostor z zunanjim pokritim delom, kjer poleti veliko posedajo in pripravljajo piknike. Tla iz temnega teraca bi v prostoru radi obdržali, saj jim je všeč robusten videz obrabljenih ploščic. Kar si želijo, sta funkcionalna kuhinja z veliko mizo in dobra osvetlitev, saj je prostor zelo temen. In morda klop za počivanje v poletnih mesecih, ko je v delavnici prijetno hladno.

Rešitev

Obdržali smo surov videz prostora – tla iz temnega teraca, vidne cevi pod stropom in trpežne materiale. Robustne materiale smo kombinirali z modernimi in tehnološko dovršenimi kosi opreme. Sledili smo tudi konceptu delavnice, ki ima otoke (postaje) z določeno namembnostjo. To smo v prostoru za druženje transformirali v otoke z novimi funkcijami. V središče dogajanja smo umestili velik kuhinjski otok, ki s svojo močno barvo kar vabi k skupni kuhi in klepetu. V niši med dvema stenama smo predvideli pomivalno korito in pomivalni stroj, saj je tukaj obstoječi priključek za vodo, hkrati pa je kup umazane posode skrit pred očmi. Okno, ki leži v kuhinjskem delu, smo nadomestili z dvižnim, z barskim pultom pa povezali notranjost z zunanjostjo. Druge okenske odprtine smo povečali in tako v temačen prostor spustili dnevno svetlobo. V najsvetlejši del prostora smo postavili veliko jedilno mizo, primerno za kosilo ali praznovanje z večjo družbo. Pred vrati, ki vodijo v kurilnico, smo predvideli podest v višini stopnice. Pod njim so zložena drva, podest pa pride prav za počitek, otroško igro ali kot klop za najmlajše. Z nižjo mizico lahko hitro postane ustvarjalni kotiček ali jedilnica za otroke.

Rešitve vaših zadreg
V svetovalni rubriki Arhitekturni izziv arhitekti iz biroja Celovito iz Medvod predlagajo rešitev za preureditev izbranega prostora. Enkrat na mesec iščejo rešitve za vaše prostorske zadrege in odgovarjajo na vprašanja o izbiri ter postavitvi pohištva in opreme. Opišite nam svoje želje, priložite tloris z merami prostora, vrisanimi inštalacijami in fotografijo trenut­nega stanja, veliko najmanj 3 MB. Ne pozabite pripisati svojega imena, priimka, točnega naslova, telefonske številke in po možnosti elektronskega naslova.  Pišite nam na Deloin­dom, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, ali po e-pošti na deloindom@delo.si, v obeh primerih pripišite Arhitekturni izziv.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE