Arhitekturni izziv: Okna in hkrati predelni element

29. 6. 2018 | Besedilo: arhitekturni biro Celovito

problem, arhitekturni izziv

Tokrat se je na nas obrnila gospa, ki je z možem pred časom kupila starejše dvoetažno stanovanje v stolpnici v Ljubljani, kamor se nameravata kmalu preseliti. Še prej si želita prenoviti nekaj sob. V tokratni rubriki vam bomo predstavili predlog ureditve dnevne sobe, prihodnji mesec pa prostor v zgornji etaži, kjer si gospa želi telovaditi in ustvarjati izdelke iz gline.

Problem
Večjega problema gospa ni navedla. Povedala nam je, da v dnevni sobi preživi veliko časa skupaj z možem in vnuki, ki jo večkrat obiščejo. Želela bi si, da bi bila soba zasnovana tako, da lahko skupaj kakovostno preživ­ljali prosti čas. Prav tako imata veliko knjig, slik in fotografij, ki jih je treba premišljeno umestiti v prostor.

Rešitev

Spodnji in zgornji del sta med seboj povezana s krožnim kovinskim stopniščem, ki je že samo po sebi močan oblikovni element. Spodnji prostor, namenjen dnevni sobi, je večji in je s stekleno steno z nizkim parapetom predeljen od vmesnega prostora – lože.

Nova rubrika – rešitve vaših zadreg
V novi svetovalni rubriki Arhitekturni izziv arhitekti iz ekipe Celovito predlagajo rešitev za preureditev izbranega prostora. Enkrat na mesec iščejo rešitve za vaše prostorske zadrege in odgovarjajo na vprašanja o izbiri ter postavitvi pohištva in opreme. Opišite nam svoje želje, priložite tloris z merami prostora, vrisanimi inštalacijami in fotografijo trenut­nega stanja, veliko najmanj 3 MB. Ne pozabite pripisati svojega imena, priimka, točnega naslova, telefonske številke in po možnosti elektronskega naslova. Pišite nam na Deloin­dom, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, ali po elektronski pošti na deloindom@delo.si, v obeh primerih pripišite Arhitekturni izziv.

Prostor ima že zdaj kakovosti preprostega, izčiščenega volumna, ki smo jih s prenovo želeli še poudariti. Odločili smo se, da se osredotočimo na predelno steno, ki ločuje (oz. povezuje) dnevni prostor z ložo. Izvedemo jo v obliki hibridnega, lesenega elementa, ki mu prilagodimo podobo glede na potrebe – odpremo ga na mestih zasteklitve in zapremo po višini parapeta. Element je oblikovan na enak način z obeh strani, kar spodbuja prehajanje in vabi k pogostejši rabi lože in uživanju v svetlobi in svežem zraku, ki ju ponuja.

Da bi ohranili poudarek na predelni steni in stopnišču, v preostali prostor nismo veliko posegali. Ob zadnji steni steče bela viseča knjižna omarica, nad katero obesimo slike. Velikost omar se lahko prilagodi glede na potrebe. Zofa in televizor si stojita nasproti in zavzemata glavnino prostora, vmes pa ostane veliko prostora za druženje z vnuki.



Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE