Pastelni šik

15. 10. 2018 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: IDstudio

novo stanovanje, stanovnje za par, Samo Pajk, Helena Bernik, IDstudio, odprta vrata

Veliko naravne svetlobe, umirjena barvna paleta, zanimiva svetila, velika ogledala in zlati detajli ustvarjajo udobne kotičke v stanovanju mladega para v mirnem naselju na obrobju Ljubljane. Razgiban interier s svetovljanskim pridihom so zasnovali v biroju IDstudio, arhitekta Helena Bernik in Samo Pajk.

Novo stanovanje, ki meri dobrih 90 kvad­ratnih metrov, je za naročnika ponujalo primerno razporeditev in število prostorov, zato pri snovanju interierja niso bile potrebne večje prilagoditve tlorisa. Največ posegov so po besedah arhitektke Helene Bernik iz biroja IDstudio zahtevali premiki in dodatni izpusti za razsvetljavo, ki ni bila prilagojena novi opremi.

»Tlorisno se je spremenila zasnova v bivalnem prostoru, kjer smo zaradi želje po velikem televizorju in udobni sedežni garnituri drugače razporedili opremo in inštalacije. Postavili smo tudi stekleno steno med spalnico in kopalnico ter tako v kopalnico pripeljali naravno svetlobo,« pojasni arhitektka. Stanovanje je bilo namreč že prej združeno iz dveh manjših zrcalnih enot, kar po besedah sogovornice prinaša prednosti in slabosti. »Imamo jasno delitev javnega in zasebnega dela, velik bivalni prostor, čudovit svetel vhodni prostor, po drugi strani pa majhne kopalnice, majhno otroško sobo in prostore nepravilnih oblik. Večje tlorisne spremembe niso bile mogoče, zato je bilo treba obstoječe prostore čim bolje izkoristiti, v njih zagotoviti udobje in ustvariti jasne poti med njimi,« pojasnjuje Bernikova in dodaja, da je zaradi združitve enot v bivalnem delu tik ob jedilnici manjša kopalnica. »Pogled na kopalnico izza jedilne mize smo želeli zakriti, a ne povsem zapreti prostora ter izgubiti pogledov in naravne svetlobe, zato smo se odločili za vertikalne letve, ki prepuščajo svetlobo, hkrati pa so prijetno zaledje za sedenje ob mizi. Letve se ponovijo tudi v spalnici, kjer na enak način ločujejo spalni in garderobni del,« pravi arhitektka.

Razgiban bivalni prostor so razdelili na tri enakovredne enote, in sicer na kuhinjo, jedilnico in tv-kotiček, središče pa je postal kuhinjski otok. Čeprav je prostor popolnoma odprt, z vizualno ločitvijo na tri kotičke vzbuja občutek domačnosti.

!!galerija!!


Po besedah sogovornice sta si lastnika, ki zaradi dela veliko potujeta, želela udobno stanovanje: veliko sedežno garnituro, udobno klop, mehko posteljno naslonjalo … Želela sta si dom, v katerem se bosta lahko sprostila v prostem času. Prav zato so izbrali umirjeno nevtralno barvno paleto. »Želela sta si moderen videz, dobro izkoriščene prostore, a hkrati lep, svetel in domačen dom, kamor se bosta rada vračala,« dodaja arhitektka.

Zasnova interierja tako temelji na ustvarjanju prijetnih kotičkov. »Sama oprema je zelo preprosta, čistih linij, s poudarkom na kakovosti in funkcionalni uporabi, domačnost pa smo vnesli z različnimi materiali, lesketajočo se sivo steno, geometrijskimi tapetami, velikimi ogledali, slikami in dodatki,« pojasnjuje sogovornica. Izbor barv in materialov je narekovala želja naročnikov po svetlem domu v nevtralnih odtenkih, hkrati pa tudi stanovanje samo z modernim tlorisom, beljenim hrastovim parketom in velikimi okni. Da je ostalo svetlo, so po besedah arhitektke poskrbeli z belo opremo, nežnimi sivimi toni in sivkastim lesom, za poživitev pa so izbrali dodatke v pastelni rož­nati barvi in z zlatimi detajli.

Veliko pozornosti so namenili tudi osvetlitvi, ki so jo prilagodili novi razporeditvi opreme. »Funkcionalna osvetlitev z belimi tulčki nas vodi po celotnem stanovanju, dodane pa so čudovite viseče, talne in stenske luči, ki ustvarjajo različne ambiente,« pojasnjuje Bernikova. V stanovanju izstopajo preproste, a takoj opazne viseče in ambientalne luči, pa tudi lesketajoči se sivi steni, ki se spreminjata glede na svetlobo v prostoru. Zanimive so tudi vertikalne letve v dnevnem bivalnem prostoru in spalnici, ki subtilno narekujejo prehode po prostorih, ter ne nazadnje matirana steklena stena, ki ločuje spalnico in kopalnico.

»Pri oblikovanju prostorov smo imeli v mislih tudi to, da bo stanovanje, ko ga bo družina prerasla, namenjeno oddajanju ali prodaji. Zato smo želeli ustvariti moderno, nevtralno osnovo, za vse okuse, ki omogoča, da si bodo novi stanovalci lahko z majhnimi spremembami in svojim dekorjem ustvarili dom po svoji meri, kakor je zdaj oblikovano po meri mladega para,« še pravi Bernikova.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE