Novi wellness v objemu gora

Hotel Plesnik v Logarski dolini, ki ima več kot osemdesetletno tradicijo, je dobil nagrado prestižnega okolju prijaznega hotela leta v Evropi, ki jo podeljuje združenje Luxury Travel Guide. Poleg enkratnih pogledov na veduto Kamniško-Savinjskih Alp je k njegovi uvrstitvi gotovo pripomogla tudi prenova, ki jo je vodil arhitekturni biro Enota. Hotel je dobil prenovljen wellness center, temeljite preobrazbe pa so bile deležne tudi hotelske sobe.

Prenovljeni center dobrega počutja se razteza na skoraj 1500m2, investicija pa je bila vredna 1.520.000 evrov. Objekt je bil prenovljen leta 2017, projekt od ideje do izvedbe je bil končan v manj kot dveh letih. Arhitekti, ki so sodelovali pri tem projektu so Dean Lah, Milan Tomac, Nuša Završnik Šilec, Peter Sovinc, Peter Karba, Goran Djokić s sodelavci.

Kontrast med ognjem in vodo

Glavna intervencija prenove centra dobrega počutja je bil umik bazena iz notranjosti na zunanjo teraso. S tem posegom je v notranjosti nastal prostor za nove programe in poglobljeno krožno počivališče s kaminom. Bazen na sončni terasi, ki ima naravno filtracijo z rastlinjem, z odsevom na vodni gladini še dodatno poudari prekrasno veduto. Njegova izrazito pravokotna oblika je bolj podaljšek objekta kot odraz krajine. V dialogu z notranjim počivališčem s kaminom je tudi v sredino zunanjega bazena umeščen okrogel sprostitveni prostor z odprtim kuriščem. Elementa, ki imata glavno vlogo pri zasnovi prostora, sta kontrastna - voda in ogenj.

!!galerija!!


Materiali, ki so bili uporabljeni pri prenovi centra, so izključno lokalni. Valovite stene notranjosti so odgovor na precej heterogeno obstoječo konstrukcijsko zasnovo. Prostor zato deluje zelo fluidno, kot voda in se kar nekako »razlije« v dolino. Stene, obložene s prodniki, se nadaljujejo tudi v zunanji prostor, ki je deljen na tri dele (zunanja savna, osrednji prostor wellnessa in vhodni portal). Maja Majerič iz Enote dodaja, da so ti prodniki nameščeni na mreži in pokrivajo kar 700 m2 površine. Povečanje steklenih fasadnih površin dodatno poveže notranji prostor z barvito zunanjostjo. Zaradi uporabe stekla na fasadi objekt kljub povečanju volumna vizualno ne poseže preveč v prostor.

Fluidnost prostora kot rešitev problema

Interier wellnessa je izčiščen, dodatki pa s svojo organsko obliko govorijo zgodbo o elementu vode (npr. obešalniki in luči v obliki vodnih kapljic). Ker so tla tako kot strop ponekod lesena, obiskovalec dobi občutek neskončnosti oz. nezaključenosti prostora. Na začetku prenove so arhitekti naleteli na nekaj težav, ki pa so jih tekom projekta uspešno rešili. “Pri vsaki prenovi oz. rekonstrukciji je težava to, da ne veš, kaj te čaka, ko hišo 'odpreš'. Tudi tukaj smo naleteli na kup instalacij in konstrukcijskih elementov, za katere sploh nismo vedeli, da obstajajo. Zato smo tudi v fazi gradbišča projektirali in (lokalno) prilagajali dizajn, da smo objeli in skrili vso drobovje hiše, ki se je v fazi rušitev pokazalo,” je še povedala Majeričeva.

32 prenovljenih sob, ki so tako kot novi wellness center namenjene hedonizmu, je zasnovanih fleksibilno, da lahko omogočijo udobno bivanje tako za posameznike, kot za pare ali družine. Pri oblikovanju sob ima vodilno vlogo les, ki s svojo toplino kljub moderni zasnovi daje občutek, da se vendarle nahajamo v ruralnem okolju. Igra med modernim in tradicionalnim se odraža tudi na fasadi, saj so kot kontrast steklenim površinam arhitekti uporabili tradicionalno zasnovano leseno ograjo. Avtorji so predvsem želeli doseči to, da projekt na vsakem koraku odraža identiteto lokalnega prostora.

Katra Jezeršek

Magistrica inženirka arhitekture in sodelavka spletne redakcije.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE