Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Pomagajmo žabicam čez cesto

Medtem ko so se dvoživke začele prebujati iz zimskega spanca, so prostovoljci tudi letos pripravljeni dvoživkam pomagati čez cesto. Tako so ponekod v okviru akcije Pomagajmo žabicam že začeli postavljati zaščitne mreže za dvoživke, ki jih nato z vedri nosijo čez cesto. Množično selitev dvoživk sicer pričakujejo v naslednjih treh tednih.

Kot so sporočili iz društva za pomoč živalim Žverca, so ljudem, ki so pripravljeni pomagati dvoživkam, informacije o akcijah prenašanja žab in zemljevid na voljo na spletni strani www.pomagajmo-zabicam.si.

V Žverci so se pred devetimi leti prvič lotili akcije pomoči dvoživkam v Hrašah pri Smledniku. Začeli so s tremi prostovoljci in "pred kolesi vozil" rešili 3000 dvoživk, zdaj s pomočjo številnih prostovoljcev in postavljenimi zaščitnimi mrežami za dvoživke tekom vsake spomladanske selitve čez cesto prenesejo tudi do 15.000, doslej so jih prenesli več kot 70.000.

Akcija se je v preteklih letih razširila po celi Sloveniji, kljub temu pa je še vedno veliko črnih točk, kjer je spomladi potrebna pomoč dvoživkam. "Ugotavljamo, da je odziv na našo pobudo vsako leto večji, vsako pomlad dodamo več novih akcij na naš 'žabji zemljevid' in vedno več ljubiteljev živali se pozitivno odzove," so poudarili.

Prostovoljci vsak večer med 18. in 20. uro nosijo dvoživke z ene strani ceste na drugo. Obvezna oprema je dovolj globoko vedro, odsevni jopič in dobra svetilka, v primeru dežja tudi škornji in dežni plašč.

K. Ž./STA