Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Leon Vidic/Delo
Foto: Leon Vidic/Delo

Čebelarji: Škoda je ogromna, zahtevamo odstop glavne inšpektorice

Škoda, ki so jo slovenski čebelarji utrpeli zaradi afere z uporabo neregistriranega zdravila za zatiranje varoje, je ogromna in jo je težko izmeriti, so danes opozorili predstavniki čebelarske srenje in pozvali k takojšnjemu odstopu direktorice inšpekcije za varno hrano Andreje Bizjak. Pogroma smo deležni neupravičeno, sporočajo.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč je na današnji novinarski konferenci na Lukovici spomnil, da so pristojne institucije že več kot deset let pozivali, naj raziščejo informacije o proizvodnji neregistriranega zdravila v podjetju Apis M&D, zdaj pa se pozornost neupravičeno preusmerja na čebelarje.

Noč se zaveda, da so čebelarji, ki so sporno zdravilo kupovali na črnem trgu, storili prekršek, vendar opozarja, da nobeden od pregledanih vzorcev medu ni bil neskladen z zakonodajo.

Zato so zelo kritični do izjave direktorice inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Bizjakove, da je tretjina medu sporna, česar analize ne potrjujejo. Bizjakovo zato pozivajo k odstopu, če tega ne bo storila, pa želijo njeno razrešitev, je povedal tajnik ČZS Anton Tomec.

Čebelarji zaradi afere že beležijo ogromno škodo, ki jo je v tem trenutku še težko izmeriti, je povedal Noč in znova pozval k ureditvi trga z zdravili za varozo. Ta so v Sloveniji precej dražja kot v tujini, s čimer nekdo veliko služi, je opozoril.

Čebelarji si sicer prizadevajo za sonaravno zatiranje varoje, v kar so v minulih letih vložili veliko naporov. "ČZS si nenehno prizadeva, da so med in ostali čebelji pridelki varna hrana. Cilj slovenskih čebelarjev je med brez ostankov kemijskih sredstev," je dejal Vlado Auguštin iz javne svetovalne službe v čebelarstvu.

K. Ž./STA