Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Simona Bandur/Delo
Foto: Simona Bandur/Delo

3. marec - svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst

Svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst, ki ga obeležujemo danes, poziva k osveščanju o pomenu biotske raznovrstnosti in številnih prednosti, ki jih ta zagotavlja za ljudi. Letos ta dan obeležujemo tretjič, poteka pa pod sloganom Prihodnost prosto živečih vrst je v naših rokah.

Glavno sporočilo je, da so prosto živeče rastlinske in živalske vrste del našega okolja in da lahko vsi pomagamo, da se ohranijo skupaj z njihovim življenjskim okoljem. Letošnji svetovni dan je sicer posvečen predvsem varstvu in ohranjanju afriških in azijskih slonov.

Ohranjanje prostoživečih vrst je pred številnimi izzivi. Največje nevarnosti so izguba habitatov, ogrožajo jih številne človekove aktivnosti, kot so prekomerna paša, kmetijstvo in gospodarski razvoj. Nezakonit lov in trgovina s prosto živečimi vrstami, ki ga vodijo mednarodno organizirane kriminalne združbe, predstavljata neposredno grožnjo za številne vrste. Sloni, luskavci, nosorogi, morski psi, tigri in nekatere drevesne vrste so prav zaradi tega v svetovnem merilu med najbolj ogroženimi.

Med leti 2010 in 2012 naj bi bilo po nekaterih ocenah zaradi mednarodne trgovine s slonovino pobitih približno 100.000 slonov. Navkljub pozitivnim premikom v boju z nezakonito trgovino s temi vrstami bo za konkretne rezultate potrebnega še veliko truda vlad, zakonodajalcev, policistov, carinikov, parkovnih nadzornikov in vsakega posameznika.

V Sloveniji za izvajanje predpisov, ki urejajo področje mednarodne trgovine z ogroženimi vrstami, deluje medresorska delovna skupina za preprečevanje nezakonite trgovine z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Slovenija je zaradi svoje prehodne lege med drugim zanimiva tudi za tihotapljenje prosto živečih vrst ter njihov vnos na območje EU.

V preteklem letu je Inšpektorat RS za okolje in prostor izvedel akcijo nadzora trgovine z medvedjim mesom in trgovin z malimi živalmi. Rjavi medved je zavarovana vrsta in trgovanje z medvedjim mesom je dovoljeno le izjemoma. Inšpektorji so opravili inšpekcijski pregled pri 16 zavezancih in pravnim osebam izdali štiri opozorila za ureditev ustreznih evidenc o porabi medvedjega mesa in dve opozorili, kjer zavezanca nista imela potrebnih vnaprej izdanih potrdil Agencije RS za okolje, so med drugim sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Slovenska policija je lani v sodelovanju s hrvaškimi kolegi obravnavala primer nezakonite trgovine z morskimi datlji. V Sloveniji so zasegli okoli 30 kilogramov teh zavarovanih školjk ter podali 13 kazenskih ovadb zoper 12 oseb, na Hrvaškem pa so dvema osebama odredili pripor.

K. Ž./STA