Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Roman Šipić/Delo
Foto: Roman Šipić/Delo

Niti živali niso imune na mraz

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja lastnike in skrbnike živali, da v ekstremnem mrazu ustrezno poskrbijo za svoje živali. Živali, ki bivajo zunaj v hladnem delu leta, potrebujejo dodatno energijo, da lahko vzdržujejo telesno temperaturo, zato je potrebno povečano krmljenje in hranjenje v hladnem zimskem obdobju.

V obdobju, ko tudi podnevi temperatura ostaja pod lediščem, v upravi priporočajo lastnikom in skrbnikom živali, da jim omogočijo počitek v zaprtih in ogrevanih prostorih s suhim ležiščem. Pasje ute so primerne samo, če so dobro izolirane, niso izpostavljene prepihu in vetrovom, so večprekatne in imajo psi ustrezen material za ležišče.

Za pasje mladiče, kratkodlake pse, male družne pse in hrte je zunanja namestitev v ekstremnih zimskih temperaturah povsem neprimerna. Za naštete pse za sprehode v takih ekstremnih temperaturah na upravi svetujejo uporabo zaščitnih oblačil, ki prekrijejo izpostavljene dele, na katerih se pes hitro ohlaja, ter zaščito tačk z mazili ali z nepremočljivimi nogavicami.

Prostoživeče zunanje mačke v tem času potrebujejo več energetsko bogate hrane in toplejše zavetje s suhim in dobro izoliranim ležiščem.

"Tudi za pašne živali so temperature pod -10 stopinj Celzija ekstremne in živali v takih razmerah potrebujejo dovolj krme - prežvekovalci dovolj krme sena, slame - suh in topel prostor za počitek ter pitno vodo, kar je v trenutnih razmerah težko zagotavljati, zato priporočamo, da se živali umakne v hleve," še poudarjajo v upravi.

Še posebej so izpostavili skrb za živali pri prevozu. Glede na zakonodajo je treba pri prevozu živali zagotoviti ustrezno temperaturo znotraj oddelka z živalmi, ne glede na to ali se vozilo premika ali stoji. Pri dolgih vožnjah mora biti temperatura med pet in 30 stopinj Celzija.

K. Ž./STA