Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vedno več zanimanja za študij ekološkega kmetijstva

Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru v zadnjih desetih letih izvajajo študij ekološkega kmetijstva, na katerem je doslej diplomiralo 20 študentov. To je edini tovrstni visokošolski strokovni študijski program v Sloveniji in opažajo, da zanimanje zanj med študenti raste.

Razpisana študijska mesta so v zadnjih letih zapolnjena večinoma s kandidati, ki so ta program navedli kot prvo izbiro, so ob slovesni obeležitvi 10. obletnice študija ta teden izpostavili na fakulteti. Vedno več je vpisanih z maturo in zaključeno gimnazijo, povečujejo se ocene na izpitih.

S tem študijem se univerza in fakulteta umeščata v sodobne trende na področju kmetijstva. "Ekološko kmetijstvo je v novi skupni kmetijski politiki Evropske unije do 2020 dobilo poseben pomen kot način kmetijske prakse, ki varuje okolje in ponuja ekološko hrano z večjo dodano vrednostjo," so dodali.

V koledarskem letu 2014 je študij z diplomo zaključilo šest študentov, kar je sicer največ v enem letu doslej. Skupno je doslej na tem študijskem programu diplomiralo 20 študentov, ki praviloma najdejo zaposlitev na domači kmetiji, v različnih podjetjih ali pa nadaljujejo študij na drugi stopnji, kjer poleg modula ekološko kmetijstvo pogosto izberejo tudi študijski program varnost hrane v prehrambeni verigi.

Kot izpostavljajo na fakulteti, so v študijskem letu 2014/15 bistveno povečali obseg prakse na skupno 450 ur. Študentom je najpomembnejši del prakse delo na mojstrskih ekoloških kmetijah, prakso pa lahko opravljajo tudi v tujini. Del praktičnega dela študija je izveden na posestvu fakultete in v botaničnem vrtu v Pivoli pri Mariboru, prav tako študentje del praktičnega usposabljanja preživijo na delu s kontrolorji ekološkega kmetijstva na Inštitutu za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru. "Nekateri, sedaj absolventje, že redno pogodbeno sodelujejo kot izvajalci kontrol ekoloških kmetij oz. predelovalnih obratov, kjer si lahko obetajo tudi zaposlitev po zaključku diplome," še navajajo na fakulteti.

Študijski program Ekološko kmetijstvo je zanimiv tudi za tuje študente, ki vsako leto izberejo več predmetov s tega programa. Na katedri za ekološko kmetijstvo je različne predmete poslušalo 24 tujih študentov, v letu 2014/15 so bili štirje tuji študentje na tej katedri na trimesečni praksi.

K. Ž./STA