23. 8. 2011 | Besedilo: Jože Pojbič, Delo
Varna hrana ni nujno zdrava
23. 8. 2011 | Besedilo: Jože Pojbič, Delo
»Za mikrobiološko varnost hrane je v Sloveniji dobro poskrbljeno, več pa bo treba storiti še pri ozaveščanju potrošnikov in označevanju živil na prodajnih policah.« To je na okrogli mizi na kmetijskem sejmu Agra o tem, kako v Sloveniji zagotavljamo varno in kakovostno hrano, dejala Avrelija Cenčič z mariborske medicinske fakultete. Fakulteta je edina v Sloveniji, ki izvaja magistrski študij varne hrane.
Toda potrošniki morajo vedeti, da varna hrana ni nujno tudi zdrava in obratno – zdrava hrana ni nujno tudi varna, je poudarila Avrelija Cenčič. Pohvalne besede o mikrobiološki varnosti hrane v Sloveniji so bile namenjene slovenskim nadzornim ustanovam, veterinarski upravi in Inšpektoratu RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano.
Po zagotovilih Vide Čadonič - Špelič Vurs uspešno nadzira varnost hrane živalskega izvora v Sloveniji, saj je pod njegovim nadzorom skoraj 73.000 nosilcev te dejavnosti. A kljub še tako dobri organiziranosti ni mogoče nadzirati vsega in nekaj tveganja vedno ostaja.
Več o okrogli mizi si lahko preberete na www.delo.si!