Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Regrat - zdravilna rastlina in vir zaslužka

Pomlad in prebujanje narave za mnoge pomeni tudi gurmansko priložnost - na skoraj vsakem slovenskem travniku namreč začne znova rasti regrat. Zdravilna zelnata trajnica je glavna igralka mnogih kuharskih receptov, a tudi vir zaslužka za branjevce in gostince.

Regrat uspeva v zmerno toplih in hladnih pasovih. Če je v kulinariki bolj poznana uporaba listja regrata, pa ljudsko zdravilstvo uporablja tako koreniko kot liste in cvet rastline. Da je rastlina priljubljena, priča tudi cena, po kateri regrat prodajajo na tržnicah. Tako je bilo treba v ponedeljek popoldne na ljubljanski tržnici za kilogram regrata plačati 12 evrov, drugod po Sloveniji pa ga je mogoče kupiti tudi ceneje, do okoli pet evrov za kilogram.

Na zvezi potrošnikov predvsem tiste, ki si regrat radi nabirajo sami, opozarjajo, naj pazijo, kje ga nabirajo. "Priporočamo, da ga nabirate na negnojenih površinah, tam, kjer se ne sprehajajo psi ali pasejo domače živali. Tudi nabiranje ob večjih prometnicah in v bližini letališč ni primerno," pojasnjujejo.

Regrat ima v ljudski medicini pomembno mesto. Njegov zdravilni učinek sloni predvsem na empiričnih več stoletnih dognanjih, ki jih v zadnjih letih vse bolj potrjujejo tudi raziskave, izpostavljajo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Regrat je kot pomembno zdravilo za zdravljenja jeter in vranice prvič že v 10. in 11. stoletju omenil arabski zdravilec. V naši ljudski medicini pa uporabljajo posamezne dele rastline predvsem za "čiščenje" krvi, lažje izkašljevanje, kot diuretik, za boljšo presnovo, pri boleznih jeter, pri motnjah delovanja žolčnika, za lajšanje revmatskih obolenj, za zniževanje krvnega sladkorja in še marsikaj.

V zadnjem času pa so postale moderne tudi različne diete z regratom, na primer za hujšanje, za "razstrupljanje" in zmanjšanje "zakisanja" telesa, še navajajo na zvezi potrošnikov. V pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin pa je navadni regrat razvrščen v kategorijo zdravilnih rastlin, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila.

V kuhinji je uporaba regrata prepuščena domišljiji, najbolj poznan je verjetno značilni regrat v solati s kuhanim krompirjem, jajcem in ocvirki, poznane so tudi regratove juhe, primorska frtalja (jajčna omleta) z regratom, slane pite z regratom, testenine, polnjene z regratom, namazi z regratom in še kaj.

Da je regrat priljubljena rastlina in jed, pa priča tudi to, da ga sezonsko v svojo ponudbo uvrščajo tudi gostinci. Najpogosteje je na jedilnikih restavracij mogoče zaslediti regratovo solato, včasih s krompirjem, ocvirki ali jajcem, drugi regrat ponujajo tudi v manj tradicionalnih zasedbah. In tudi pri preprosti regratovi solati so cene, tako kot pri svežem nabranem regratu na stojnicah, zelo različne.

K. Ž./STA