Oljkarji pognali torklje in zavihali rokave

24. 10. 2013 | Besedilo: Boris Šuligoj, Delo

oljke, olive

Če marsikje v Sloveniji konec oktobra in začetek novembra po nemškem zgledu imenujejo čas krompirjevih počitnic, za Primorsko velja, da se zaradi oljkarske sezone tukaj začenjajo oljkarske počitnice. Letina bo povprečna, to pomeni med 600 do 800 ton domačega oljčnega olja, pove Viljenka Vesel.

Viljenka Vesel, svetovalka za oljkarstvo iz koprske enote Kmetijsko svetovalne službe novogoriškega zavoda za kmetijstvo in gozdarstvo, je za Delo pojasnila, da natančnih podatkov o pobranih oljkah in količinah pridelanega olja nima nihče, zato so številke zgolj približne ocene.

Po zadnjih podatkih kmetijskega ministrstva in po posentkih iz zraka je pri nas 1967 hektarjev oljčnikov, od tega le kakih 6 odstotkov v goriških Brdih in Vipavski dolini, drugi so v slovenski Istri. Uradno pa je registriranih manj kot pol oljčnikov - samo 951 hektarjev. Tudi oljarn - torkelj (stiskalnic oziroma mlinov) je uradno registriranih 25, a še vsaj toliko jih deluje za osebne potrebe.

Mnogi oljkarji zato menijo, da bi morali inšpektorji narediti več reda. V povprečju velja, da ena oljka rodi 15 kilogramov oljk, iz katerih je mogoče stisniti približno dva litra olja. Slovenci porabimo v povprečju manj kot en liter olja na leto, v Italiji do 12 litrov, v Grčiji celo 20. Če doma res pridelamo 700 ton oljčnega olja, ga torej še najmanj dvakrat toliko uvozimo.

Zakaj bo letošnji pridelek boljši kot lani, a kljub temu povprečen, preberite na www.delo.si.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE