Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Jure Eržen/Delo
Foto: Jure Eržen/Delo

Okoljske organizacije sprožile evropsko pobudo za prepoved glifosata

Več okoljskih in zdravstvenih organizacij je sprožilo evropsko pobudo za prepoved glifosata. V Bruslju in tudi drugih evropskih mestih so se zbrali aktivisti in podporniki Evropske državljanske pobude (ECI), v kateri med drugim pozivajo k reformi postopka odobritve pesticidov v EU in določitvi obveznih ciljev za zmanjšanje njihove uporabe.

Zagovorniki pobude, ki so se po navedbah organizatorjev zbrali tudi v Parizu, Berlinu, Rimu in Madridu, si prizadevajo zbrati najmanj milijon podpisov evropskih državljanov pod peticijo, ki bi jo nato predložili Evropski komisiji, preden bo ta odločala o morebitni ponovni obnovitvi ali podaljšanju evropskega dovoljenja za uporabo glifosat.

Pobudo Ustavimo glifosat (#StopGlyphosate) je mogoče podpisati na spletu, zbiranje podpisov pa naj bi trajalo od konca junija. Podprla jo je vseevropska koalicija 38 organizacij iz 15 držav, med njimi tudi Greenpeace, Health and Environment Alliance (HEAL), Pesticide Action Network Europe (PAN-E) in WeMove.EU.

"Na tisoče ton glifosata je raztrosenih vsako leto po naših poljih, na podeželju in v naših soseskah," je opozorila izvršna direktorica pri HEAL Genon K. Jensen. Mednarodna agencija IARC, ki velja za priznano pri ugotavljanju rakotvornih snovi, je glifosat opredelila kot "verjetno rakotvoren". Če mislimo resno glede zaščite zdravja ljudi ter rastlinstva in živali, morajo vlade storiti korak naprej pri prepovedi najbolj strupenih pesticidov in zmanjšati celotno količino tistih, ki so v uporabi, je zapisala v sporočilu za javnost.

Evropska komisija je junija lani za 18 mesecev podaljšala dovoljenje za uporabo glifosata, čeprav članice takrat niso dosegle potrebne večine za tak korak. Komisija se je odločila, da bo dovoljenje podaljšala do konca 2017, v vmesnem obdobju pa naj bi Evropska agencija za kemikalije (Echa) objavila mnenje o morebitni rakotvornosti glifosata.

Okoli uporabe glifosata se krešejo mnenja. Kritiki opozarjajo na morebitno rakotvornost herbicida, ki je najpogosteje uporabljen herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu, na trgu pa je od leta 1974.

K. Ž./STA
  • Ivan 10.02.2017 reply

    za prepoved