Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Natečaj Naredi si vrt: Temelj je načrt vrta

Dragi bralci, veseli nas, da ste se na naš vrtnarski natečaj Naredi si vrt, ki ga organiziramo skupaj s podjetjem Unichem, odzvali tako množično. Prepričani smo, da bodo izbrani natečajniki in z njimi tudi vsi bralci že to pomlad in poletje uživali v zdravih in sočnih domačih pridelkih.

Strokovna komisija, sestavljena iz dveh strokovnjakov Kluba Gaia in člana uredništva, ima te dni veliko dela s prebiranjem prejetih prijav. Pred njimi je težka naloga, saj morajo med pošiljkami, ki ste jih mnogi izčrpno »dokumentirali« s fotografijami in poročilom o svojih vrtnarskih izkušnjah in veselju, ki ga imate ob tem, izbrati samo tri: za primestni vrt, mestni vrt in vrt na balkonu ali terasi. Dogajanje in napredek na izbranih vrtovih bomo ves čas spremljali z reportažami v prilogi Deloindom, da se boste skupaj z izbranimi vrtnarji učili tudi bralci.

Od želja do zdravih gredic

Številni vrtnarji čedalje pogosteje ugotavljajo, da je eden najtežjih in najpomembnejših korakov za uspešno vzgojo zdrave in okusne zelenjave ravno načrt vrta. Takšen, ki upošteva število potrebnih rastlin, sadilne razdalje, kolobar, dobre sosede in mešane posevke. Seznam, kaj v gospodinjstvu radi jemo, si vsi zlahka sestavimo. Potem pa se začnejo vse težja in težja vprašanja. Koliko rastlin potrebujemo, da bo dovolj za vse nas? In koliko nam jih velikost vrta sploh dopušča? Kako naj jih razporedimo, da bo kolobar pravilen? Kateri so slabi in kateri dobri sosedje? Kako sestavimo mešane posevke? Katere koristne rastline bodo najbolje zapolnile vmesni prostor med rastlinami?

Strokovnjaki kluba Kluba Gaia se bodo zato z izbranimi vrtnarji najprej pogovorili o željah vseh članov gospodinjstva, proučili možnosti, ki jih ponuja njihov vrtnarjenju namenjeni prostor, in jim z aplikacijo Naredivrt.si skrbno izrisali načrt. Interaktivni spletni pripomoček so namreč pred dvema letoma skupaj s podjetjem Unichem zasnovali za načrtovanje samopreskrbnega vrta. Z brezplačno spletno aplikacijo Naredivrt.si. si lahko vse dileme in vprašanja olajšate tudi vi, bralci. Zasnovana je tako, da na podlagi seznama uporabnikove najljubše zelenjave, števila članov v gospodinjstvu ter velikosti vrta hitro in preprosto sestavi načrt gredic po pravilih kolobarjenja, upoštevaje načela dobrih sosedskih odnosov in mešanih posevkov. Hkrati pa uporabnika z opomniki, setvenim koledarjem ter obvestili o boleznih in škodljivcih vodi po vrtnih opravilih, ki na ekološki način privedejo do zdrave, domače zelenjave.

Aplikacija uporabniku v le nekaj minutah postreže z načrtom. Pri tem digitalni pomočnik ne pozabi napisati še števila rastlin, sadilnih razdalj in koristnih rastlin, s katerimi je mogoče zapolniti medprostor v vrsti, da bo delo potekalo hitro in gladko. Priloženi so tudi napotki za nego rastlin in čas sajenja ter pobiranja pridelka. Aplikacija je zasnovana tako, da jo lahko spremljate na računalniku, tablici, telefonu ali celo TV-ju. Seveda pa si načrt vrta lahko tudi natisnete.

Koledar opravil, diagnostika težav

Z načrtom se znanje našega spletnega vrt­narja ne konča. Na podlagi načrta namreč sestavi tudi opomnike za opravila, vreme, setveni koledar ter nam tako pomaga organizirati čas. Shranjuje tudi vse vaše zapiske in fotografije, iz česar bo na koncu leta nastal zelo koristen vrtnarski dnevnik. Naredivrt.si vsebuje tudi enciklopedijo vrtnin od semena do krožnika, opis vseh pomembnih škodljivcev in bolezni in rešitve zanje ter mnoge druge koristne in zabavne napotke za vrtnarjenje, videonasvete in druge pripomočke.