Natečaj Naredi si vrt: Priprava na jesen

15. 9. 2016 | Besedilo: Vanes Husić, Klub Gaia

natečaj Naredi si vrt

Poletje se počasi izteka. Jesen se napoveduje z nižjimi jutranjimi temperaturami, a še vedno prijetno toplimi dnevi. Zdaj je čas za pregled stanja na vrtu, pobiranje poletnih pridelkov in zasaditve vrtnin, ki bodo poskrbele za zdravo zelenjavo na zimskem krožniku. Tako zaokrožujemo tudi natečaj Naredi si vrt, ki je potekal pod pokroviteljstvom podjetja Unichem.

Strokovnjaki Kluba Gaia so v natečaju izbranim vrtnarjem svetovali, kako do kar najboljšega pridelka, pokrovitelj pa jih je založil z izdelki Plantella & Bio Plantella za nego in varstvo rastlin pred škodljivci in boleznimi. Ob obiskih so uživali tudi mentorji iz Gaie in se skupaj z vrtnarji veselili njihovega napredka. Prepričani smo, da so si nabrali dovolj znanja, da bodo uspešno vrtnarili še naprej.

Podeželski vrt

Za ohranjanje lepega glasu je treba poskrbeti za zdravo telo, nam pove operna pevka Irena Yebuah Tiran. Redna telovadba in kakovostna prehrana sta osnova. Pridelek blitve, paradižnika, jajčevcev, paprike, raznih solat­nic, čebule, rdeče pese, koromača in drugih vrtnin je zagotovil sezonsko zelenjavo za vsak dan.

Za ozimnico pa je prav prišla rdeča pesa, ki smo jo še v poletnih dneh znova posadili in pričakujemo nov pridelek. Tudi koromač in zelena sta našla pot v zamrzovalno skrinjo Tiranovih. Pred sajenjem smo površino pognojili z organskim gnojilom v peletih v količini, primerni za solatnice. V prvih jesenskih zasaditvah smo poleg rdeče pese našli prostor za jesenske mehkolistne solate in radiče. V vrste, med katerimi je 15 cm prostora, smo posejali motovilec, ki bo na voljo že jeseni, poznejše setve pa bodo za spomladansko uživanje.

Obvezno mesto ima brokoli, ki je bil posajen že v poletnem času in je lepo oblikoval rože, ki bodo vitaminske bombe na jesen. V začetku jeseni mu bo prijalo tedensko dognojevanje s tekočim gnojilom iz morskih alg, saj to vsebuje veliko kalija, ki skrbi za čvrstost rastline, odpornost na nizke temperature in dober razvoj plodov.

Zanimiva jesenska vrtnina je nadzemna kolerabica, ki jo ponavadi gojimo le spomladi, a je za jesen zelo primerna. Če bo vreme naklonjeno in bodo prihodnji tedni topli, bo možnost še za drugi pridelek. Tega dobimo tako, da ko odrežemo kolerabico, pustimo spodnji, delno oleseneli del na steblu in razvili se bodo dva do trije novi plodovi. Ker pa jesensko zelenjavo predstavljajo večinoma solatnice, je treba imeti v mislih težave s solatno plesnijo in pepelovkami. V jesenskem in spomladanskem času je najbolje škropiti z naravnim sredstvom na osnovi njivske preslice.

Mestni vrtiček

V Škofji Loki smo pri družini Tehovnik zastavili jesenski vrt, na katerem se je kljub manjši površini našel prostor za raznovrstno zelenjavo. Radiči in jesenske solate že rastejo, kmalu se jim bodo pridružili še listnati ohrovti, med katerimi bo izstopala vijoličasta kodrolistna različica.

Na vrtu še vedno bujno uspeva rukola, ki je zelo primerna kot jesenska solatnica, hkrati pa s svojo hitro rastjo prepreči vznik plevela. Ana Tehovnik za svoja otroka vedno goji špinačo, zato smo našli hitro rastočo sorto, ki se bo dobro razrasla, preden nastopijo prve zmrzali. Veliko solatnic najde svoje mesto pri plodovkah, ki so v tem času še vedno na vrtu. Posejemo ali posadimo jih v medvrstni prostor, kjer jih tudi puljenje paradižnika ob koncu poletne sezone ne bo poškodovalo. Solatnice potrebujejo kar nekaj časa, preden vzklijejo in začnejo rasti, in tako ostane precej neizkoriščenega medvrstnega prostora. Z mislijo na to smo vmes posejali redkvico, ki hitro kali in jo pobiramo že v nekaj tednih. Na vrtu je ostal por, ki ga sproti pobirajo, enkrat so ga že odrezali in je spet zrasel, zato bo na voljo še vso jesen. Zaradi majhne površine letošnjih gredic in najmlajših ljubiteljev zelenjave se je družina odločila v prihodnji sezoni vrt povečati, da bo na krožnikih še več domače ekološko vzgojene zelenjave.

Vrt na balkonu

Izredno zadovoljna s svojimi pridelki na malem vrtičku v koritih na balkonu je bila tudi Špela Rojec iz Ljubljane. Lepo ji je uspevala solata, ki jo je redno obtrgavala, prav tako je bila zadovoljna z rukolo, odlično pa so rasla zelišča. Kljub temu da je bila precej odsotna, je bila deležna nekaj svojega pridelka. Če bi imela več časa za oskrbo, ugotavlja, bi lahko uživala še v marsikateri doma pridelani zelenjavi.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE