Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Leto dobrih pridelkov, a zelo nizkih cen

Slovensko kmetijstvo, ki je na težke razmere v panogi jeseni opozorilo z zborovanjem v več mestih po državi, je lani med drugim zaznamoval zelo velik padec odkupnih cen. "Leto 2015 je bilo leto dobrih pridelkov in izredno nizkih cen," je včeraj v Ljubljani dejal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Cvetko Zupančič.

Direktor KGZS Branko Ravnik je na novinarski konferenci pojasnil, da je bilo lansko leto relativno ugodno za rastlinsko pridelavo, neugodno pa za živinorejo. V "plusu" je bilo le sadjarstvo. K zelo velikemu padcu odkupnih cen sta sicer prispevala embargo Rusije na uvoz hrane iz EU in ukinitev mlečnih kvot. V zadnjem času se je odkupna cena mleka sicer nekoliko stabilizirala, pri 27 centih za liter, je povedal Cvetko Zupančič.

V več evropskih državah so zaradi težkih razmer lani potekali protesti kmetov, tudi v Sloveniji. Pri nas so želeli poudariti, da slovenski kmetje zaradi različnih omejitvenih dejavnikov ne morejo biti tako konkurenčni kot npr. v Nemčiji ali Franciji, javnost pa so poskušali opozorili tudi na to, da je kmetijstvo v težavah in da kmetje ne morejo poravnavati svojih obveznosti. Aktivnosti zdaj nadaljujejo prek razgovorov z različnimi deležniki, npr. trgovci in državo, je povedal Zupančič.

KGZS je bila lani aktivna tudi na drugih področjih. Kot velik problem se je izkazalo obvezno vodenje knjigovodstva, zato so s pomočjo podpisov volivcev vložili predlog novele zakona o dohodnini. Ker je svoj predlog pripravila tudi vlada, je na koncu nastal nekakšen hibridni zakon, ki je vključeval bistveno zahtevo KGZS, to je ukinitev obveznega računovodstva. "To je bil velik uspeh zbornice in pri kmetih zelo dobro sprejet," je dejal Zupančič.

Jim je pa spodletelo pri predlogu sprememb zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Predlagali so, da bi bili v svetu sklada trije predstavniki uporabnikov, ki bi jih vlada imenovala na predlog KGZS, vendar predlog ni dobil zelene luči matičnega odbora DZ. Kljub temu še niso vrgli puške v koruzo, saj pripravljajo pobudo za oceno ustavnosti poslovnika DZ. Moti jih, da DZ ne odloča o predlogu zakona, če ga prej zavrne odbor DZ. Menijo, da je to v nasprotju z ustavo, je dejala vodja sektorja za pravne zadeve na KGZS Polona Sladič.

Letos si bodo na zbornici med drugim prizadevali za osveščanje potrošnikov o slovenski hrani, poenostavitve administrativnih postopkov, potrebno bo projektno organiziranje s ciljem reševanja težav kmetov, npr. pri spremljanju odkupnih cen, pozorni bodo na dogajanje na globalnih trgih, pričakovati pa je tudi "odprtje" precejšnjega dela sistemske zakonodaje, npr. zakonov o kmetijstvu, o gozdovih in o živinoreji, je naštel Ravnik.

Vodja sektorja za kmetijstvo in gozdarstvo na KGZS ter vodja javne službe kmetijskega svetovanja Anton Jagodic pa je povedal, da jih letos čaka večja menjava generacij. Med njihovimi strankami je vedno več mladih gospodarjev, zato jim bodo posvetili posebno pozornost. Zanje pripravljajo tudi posebne programe.

K. Ž./STA