Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Kostanjeva praznovanja

Ko jeseni na ulici zadiši po pečenem kostanju, pomislimo na dišeče, debele, hrustljave plodove sladkastega okusa. Zelo hranljivi plodovi drevesa, ki uspeva do nadmorske višine 800 metrov, ne mara pa poletne pripeke, so bili nekdaj za ljudi pomembna obogatitev prehrane. Z enim od pomemnih simbolov jesenskega obilja je zato povezana vrsta tradicionalnih običajev, kulinaričnih priporočil in receptov. Še danes je kostanjeva letina povod za številne turistično-kulinarično-družabne prireditve, ki se razvlečejo čez ves oktober.

Ta konec tedna ljubitelje domačega kostanja in jesenskega utripa vabijo z več koncev Slovenije. Na Jančah vzhodno od Ljubljane bo 16. oktobra že tretja kostanjeva nedelja, kjer bodo obiskovalcem na voljo kostanj in iz njega pripravljene dobrote, poleg tega pa na prodaj domače sadje in ostali jesenski pridelki ter izdelki, mogoče pa bo poskusiti tudi domačo hrano in pecivo. Ogledali si bodo lahko še žganjekuho in prešanje mošta na tradicionalen način, prireditev pa bodo popestili kulturni program in delavnice za otroke. Program si je mogoče ogledati na tem mestu.

Na Primorskem bosta v znamenju tega sadeža sobota v Rodiku v Občini Hrpelje-Kozina (program si oglejte tu) in nedeljsko popoldne v Ligu nad Kanalom (več o programu), kostanjevo nedeljo pa pripravljajo tudi planinci na Bohorju nad Senovim.

Turistično društvo Vitovlje iz Vipavske doline bo svoj praznik kostanja prihodnji vikend raztegnilo na dva dni (22. in 23. oktobra), ko se bo poleg kulinaričnih ter etnoloških prireditev zvrstilo še nekaj koncertov (Pero Lovšin, Parni valjak tribute ...) in športnih dogodkov. Več o programu lahko preberete na tem mestu.

Julijana Bavčar